Sa til pappa: - Jeg skal spille EM eller VM for Norge

DRØMMER OM VM:
Marcus Pedersen under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion tirsdag ettermiddag. Norge møter Ungarn til første EM-omspillkamp i fotball torsdag.

DRØMMER OM VM: Marcus Pedersen under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion tirsdag ettermiddag. Norge møter Ungarn til første EM-omspillkamp i fotball torsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Seirer mot Brasil og Spania i sluttspill inspirerte flere av dagens landslagsspillere i oppveksten. Denne uken kan de selv bryte 16 års norsk sluttspilltørke.

DEL

De fleste av landslagsspillerne har bare vage minner fra Norges tidligere sluttspill, så lenge er det siden. Neste sommer håper de selv å inspirere unge norske talenter med store prestasjoner i Frankrike.

– Jeg har mange minner fra Norges sluttspill, men detaljene husker jeg ikke så godt. VM i 1998 er nok det jeg husker best, og så var det VHS-videoen om da Norge kvalifiserte seg til VM i 1994. Det var på en måte mine idoler som var i fokus da, sier landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred til NTB. Han var 13 år under EM-sluttspillet i 2000, det forrige med norsk deltakelse.

– Klart det var en drøm å få oppleve noe slikt selv. Det er noe alle fotballspillere håper og ønsker.

Marcus Pedersen hadde nettopp fylt 10 år sist Norge deltok i et sluttspill.

– Jeg får noen bilder oppe i hodet når jeg tenker på det, så jeg vet at jeg fulgte med, sier Strømsgodset-spissen til NTB. Han lot seg inspirere.

– Jeg sa vel til pappa en gang at jeg skulle spille et EM eller VM med Norge.

Flimmer

Martin Ødegaard var halvannet år forrige gang Norge deltok i et sluttspill, så troppens yngstemann har ingen minner fra norsk sluttspillfeber. Selv for eldre spillere i troppen flimrer bildene utydelig på netthinnen.

– Jeg husker at Norge scoret mot Spania (1-0-seier i EM-sluttspillet i 2000). Jeg var på tur i Syden med familien da, sier Even Hovland.

– Steffen Iversens mål mot Spania er det jeg husker best, og jeg husker også litt av VM-seieren mot Brasil (i 1998). Jeg så Brasil-kampen og kampen mot Italia som kom etterpå, men mest var jeg ute på løkka selv og spilte fotball, sier Alexander Søderlund.

– Jeg tenkte mest på å ha det artig på løkka, og landslagsspill var ikke noe mål i det hele tatt. Men jeg er veldig glad for å være med i dag og kanskje få muligheten til å kunne være med på et sluttspill selv. Det ville være fantastisk.

Fine øyeblikk

Sju kvalifiseringer på rad har endt med norsk skuffelse. Søndag kan ventetiden være over, om Norge gjør jobben mot Ungarn.

– Dette er en gruppe som vet hva vi kan og ikke kan, og vi vet at om vi skal få til dette så er vi sammen om det, også når vi taper. Så får vi håpe at vi kan være med å skrive litt historie for norsk fotball nå, sier Skjelbred.

– Vi vet vi har muligheten med et veldig ungt og spennende lag som jeg garanterer vil være med å skape fine øyeblikk på Ullevaal og ellers i Europa senere også, men dette har vært målet, og vi er veldig nær. Vi gleder oss!

Marcus Pedersen har skutt seg inn i troppen med brennhet scoringsform i høst.

– Jeg er i bedre fysisk form og har greid å holde meg skadefri over tid. Det er viktig for en spiss å ha den flyten, at du trener hver dag og spiller hver kamp. Det legger kroppen merke til når du skal ut på banen, sier han.

Kanskje blir det han som skyter Norge til Frankrike?

– Det ville vært knalltøft. Hvis sjansen byr seg så skal jeg være der. (©NTB)

Artikkeltags