Gå til sidens hovedinnhold

App-suksess med stadionbesøk i hele verden

Hamar-gutter brukte ett år på å utvikle egen app for fotballfans som vil registrere banene de besøker og «Groundhopper» når stadig nye markeder

Artikkelen er over 6 år gammel

Da Hamar-guttene Geir og Lars Erik mistet kontrollen over fotballstadionene de hadde besøkt lagde de like godt en egen app.

Groundhopping er en aktivitet som går ut på å besøke så mange fotballstadioner som mulig.

Det finnes ingen offisiell organisasjon eller offisielle regler, men det er allment akseptert at det kun er offisielle seriekamper som teller, ifølge Wikipedia.

Tok ett år å utvikle

Det var ikke akkurat groundhopping gutta fra Hamar drev med, men mer den tradisjonelle kompisturen på fotballkamp til England, Tyskland eller Spania. Til slutt ble turene så mange at gutta slet med å huske hvilke kamper de hadde sett og hvilke stadioner de hadde besøkt.

I samme periode var de kreative hjernene til Geir Florhaug og Lars Erik Bolstad på søken etter ett nytt app-prosjekt.

Begrepet groundhopping lå vagt for de, men så viste det seg at groundhoppere stort sett førte besøkene sine i Word eller Excel. Her lå det er marked for gutta.

Fra ideen kom på bordet og til appen lå ferdig i iTunes Store tok det over et år. En enkel utgave ble lansert i desember 2011.

Tre år senere har appen gjennomgått både redesign og store forbedringer, og framstår nå som en sosial møteplass for personer som liker å holde tritt med hvor de har vært og sett fotball.

– De som ikke har brukt appen på noen år vil nok ikke kjenne seg igjen, sier Florhaug til Hamar Dagblad.

Han ser at appen kan bli oppfattet som nerdete, men er klar på at du ikke må være noen selvutnevnt groundhopper for å bruke den.

– Med årene har den blitt mye mer velegnet for dem som bare er glad i å se fotball.

Alle lags kamper

Med oppblomstringer av sosiale medier, så er disse nå også mye mer integrert i selve appen.

– Man kan enkelt koble seg opp mot venner og sammenlikne statistikken, forteller gutta bak appen.

I appen ligger det inne hele 8.000 baner fra over 200 ligaer i hele verden. Så her skulle det være mulig å finne den mest obskure og bortgjemte stadion du eventuelt har besøkt.

En liten fiffig detalj er at alle lags kamper også ligger inne i appen, slik at du ved enkle tastetrykk registrerer den aktuelle kampen du så på stadion. Det kan bringe tilbake minner, både gode og dårlige, for mange.

Dette er hovedfunksjonene i appen:

  • Registrere hvilke baner du har besøkt og hvilke kamper du har sett.
  • Se hvilke kamper som går i nærheten av der du er akkurat nå.
  • Sjekke når venner registrerte seg på en kamp og sammenlikne.

Hovedmarkedene og der appen når flest er i Norge, England og Tyskland.

– I England har vi stadioner helt ned til 10. nivå og ned til 6. nivå i Tyskland. Bare i Tyskland alene ligger det inne 2.000 stadioner, forteller Geir Florhaug.

Undertegnede blir overrasket da Nytrømoen gress på Tynset finnes i databasen.

– Ja, jeg hadde en god biltur oppover Østerdalen for å kartlegge stadioner, kontrer Florhaug.

Det illustrerer godt hvor mye tid gutta har brukt på denne appen.

– Lars Erik tar seg av programmeringen mens jeg har ansvaret for designet. Alt i databasen og oppdatering mellom sesongene gjør vi manuelt, så vi har nok å pusle med i sommerferien.

Appen er oversatt til ti språk, blant annet tysk, engelsk, spansk, fransk og italiensk. Den russiske versjonen kom for kort tid siden. Den gikk rett inn som nummer 2 på den russiske App Store Sport.

Florhaug er ærlig på at det ikke er «Wordfeud»-tall i antall nedlastinger, men at gutta finansiere en god «forretningsreise» hvert år på inntekter fra salget. Fullversjonen av appen koster 19 kroner.

– Vi blir på ingen måte millionærer av dette, og tidsbruken står ikke i stil med det vi får igjen.

Florhaug og Bolstad har fått omtale i det store engelske fotballmagasinet «Four-Four-Two» og en italiensk arkitekt-blogger har et lengre intervju med Hamar-gutta.

Så ... Hvilken stadionopplevelse sitter lengst fram i panna hos Geir Florhaug?

– Den mest minnerike kampen må ha vært da Norge slo Brasil i Marseille. Der var vi begge to. Den beste stemningen uansett kamp finner du nok på Signal Iduna Park i Dortmund, med Europas største ståtribune.