Gå til sidens hovedinnhold

– Fotballen gir meg et håp

Rusavhengige Henrik Dalby og sju andre rusavhengige får HamKam-trening Neste år blir de med i gatefotballserie

– Å få spille på HamKam er på et måte et lys i enden av tunnelen, sier rusavhengige Henrik Dalby fra Hamar.

Artikkelen er over 4 år gammel
(Østlendingen)

Sist gang Henrik Dalby hadde på seg HamKam-drakt gikk han på ungdomsskolen. 14 år etter er den grønnhvite drakta på kroppen igjen. For nå er han og sju andre rusavhengige i gang med to ukentlige treninger på Briskeby Arena i regi av HamKam og Rus-psykisk oppfølgingsteam (ROP-team) i Hamar kommune.

Målet? Å spille i gatelagserien fra og med neste sesong.

Nå vil jeg ta ut de ekstra energiene jeg har i kroppen på fotballen istedenfor å ruse meg

Henrik Dalby

Trening året rundt

– Jeg har vært inn og ut av fengsel og Sanderud, og har ikke hatt ork til å gjøre noe de siste årene. Da jeg fikk dette tilbudet valgte jeg å slå til. For meg er dette et håp for framtiden. En måte å komme i litt bedre form, tape noen kilo og oppleve litt sosialt samvær, sier Dalby.

 

I sju år spilte han på HamKam, fra han starte på barneskolen og fram til ungdomsskolen.

28-åringen fra Hamar levde et aktiv liv med stuping, basket ball, fotball og vektløfting, før rusen overtok og livet ble komplisert.

– Nå vil jeg ta ut de ekstra energiene jeg har i kroppen på fotballen istedenfor å ruse meg. Drømmen er at medisinene jeg tar fungerer, at fotballtreningen på HamKam skal få meg i bedre form og at jeg etter hvert kommer ut i arbeidslivet, sier Henrik.

Gatelaget trenes av HamKam-profilene Kai Kristiansen og Chris Twiddy. De skal ha to ukentlige treninger året rundt. I vinterhalvåret skal de spille i HamJern-hallen.

– Planen er å få de inn i en ordentlig serie fra april til oktober neste år. 12 klubber i Norge har dette lavterskeltilbudet for folk med rusproblemer. Og her i Hamar har vi nå fått en fantastisk start i og med at åtte spillere har meldt seg. Vi spiller sjuerfotball, så vi har allerede en innbytter, sier Kristiansen.

Ballredd keeper

Laget møtes før treningsøktene til et fellesmåltid. Slik skal det være hver gang de møtes. Og på første trening melder Henrik melder seg som keeper.

– Jeg er nødt til å venne meg til å stå i mål igjen. Opp igjennom årene har jeg blitt litt redd for ballen, kommer det fra Henrik.

– Vi skal delje på slik at du til slutt elsker å få ballen mot deg, kontrer Kristiansen.

Twiddy samler gjengen ute på gressmatta.

– Vi starter opp med lett jogg, tre runder rundt hele bana. Så kjører vi tenikk og skuddtrening. Til slutt blir det kamp.

Henrik og Stig Haugrud stiller en kald aprildag med shorts og T-skjorte:

– Dere blir ikke kalde? undrer Twiddy.

– Husk på at jeg har spilt fotball på Alvdal, kommer det raskt fra Haugrud.

Henrik er fornøyd med gjensynet med fotballen:

– Jeg kjenner formen ikke var som da jeg var her som 14-år-åring, men, wow, det har vært helt nydelig å være her igjen og spille ball og møte koselige folk.

– Og det personlige målet?

– Champions League.

Gatefotball

Gatefotball skal være et lavterskeltilbud for rusavhengige, tidligere innsatte, hjemløse og andre som måtte ha problemer med hverdagen. I Hamar er det ROP (teamet for rus og psykiske lidelser) og boveilederne i Hamar kommune som står for tilbudet i samarbeid med HamKam.

Man sikter to treninger i uka hele året, og målet er å delta i en gatefotball-serie fra april neste år.

Det er i dag 12 lag rundt omkring i Norge.

 

Kommentarer til denne saken