Gå til sidens hovedinnhold

Fotograf Johnsen ute av kunstbobla etter 29 år med OL-vinnere: – Godt å være tilbake til hverdagen

Arnfinn Johnsen har dratt rundt og fotografert olympiske gullvinnere i 29 år, men nå er denne epoken tilendebrakt, i hvert fall foreløpig. Nå er han tilbake i hverdagen og ser fram til å jobbe tett på «vanlige» mennesker igjen.

Helt siden 1992 har han jobbet med å portrettere gullvinnere, først de som har vunnet gull i OL og deretter ga han seg i kast med paralympiske vinnere. Sistnevnte prosjekt kulminerer i en film som nærmer seg ferdig og utstillingen av bildene er nå inne i sine siste dager før den flyttes til Hamar hvor den skal stå på kulturhuset fra 8. mai og ut august.

– Dette har tatt mye tid og jeg har truffet mange nydelige mennesker. Nå er jeg ute av denne kunstbobla som jeg har levd i og er tilbake til hverdagen, sier han.

– Og det er steike artig å være i gang igjen med dette, legger han til.

Med «dette» mener han fotojobber som han i mindre grad har hatt tid til å drive med de siste årene som for eksempel reklamefoto, bryllupsfotografering, familiebilder og portretter av konfirmanter. De siste årene har han møtt og fotografert 115 OL-vinnere, men han ser på ingen måte på det som noen nedtur å jobbe med de mer dagligdagse kundene.

– En konfirmant er akkurat like viktig som Aksel Lund Svindal, sier den prisbelønnede fotografen.

Dårlig timebetalt

Nå er han à jour når det gjelder OL-vinnere, men han håper å kunne ta en ny runde når Norge fostrer noen nye olympiske gullvinnere. Dette er imidlertid avhengig av finansiering, noe som på ingen måte er noen selvfølge.

–Portrettserien av OL-vinnerne og gullvinnerne fra Paralympics har nok i langt større grad vært et hjerteprosjekt enn et pengeprosjekt for min del. Det er helt uaktuelt å regne på timebetalingen her, sier Johnsen og ler. Han er glad for at han har dette som levebrød gjennom et år som har vært tøft for mange i samme bransje.

– Jeg har vært ekstremt heldig som har jobbet i et prosjekt i denne perioden. Jeg driver også med noe reklamefoto og jeg har inntrykk av at denne delen av yrket ikke er blitt så hardt rammet av pandemien. Det er nok portrettfotografene som har merket det best, sier han.


Utrolig givende

Med den gradvise gjenåpningen av Norge regner Johnsen med at oppdragsmengden også øker. Bryllupsfotografering blir det trolig ikke all verden av i år, men blant annet konfirmasjonsportretter kan det bli mye av utover høsten, og Johnsen ser fram til hvert eneste oppdrag.

–Etter min mening har jeg verdens beste jobb. Jeg føler at jeg virkelig har ramlet ned på riktig hylle her i livet og føler meg privilegert som får lov til å drive med dette. Det å kunne gi folk noe som betyr så utrolig mye for dem er veldig morsomt. Når huset brenner er det jo gjerne familiebildene folk ønsker å redde først, sier han.

Han tar imot Hamar Dagblad på Disen Kulturveksttun hvor han har hatt studio en årrekke.

– Dette er et flott sted å være. Det er deilig å ha kreative mennesker som naboer og vi drar veksler på hverandre, sier Johnsen som også til daglig har en liten undervisningsstilling på medielinja på Katta.

– Det å ha med 17-åringer i mørkerommet slik at de får se hvordan bilder blir til her er helt magisk. Dette har en overføringsverdi i at de lærer hvor viktig det er å være nøyaktig og hvor mye etterarbeid de kan spare ved å gjøre jobben skikkelig, sier han.

Han jobber i en bransje hvor utviklingen har vært formidabel på noen år og det merker han også på presentasjonen av det ferdig produktet.

–Noen vil ha ferdige digitale filer mens andre vil ha bildet ferdig laget, for eksempel på lerret. Tendensen er nok at stadig flere vil ha det digitalt, avslutter han.