Tor Olav finner unike motiver i Hedmark-naturen

– Jeg kaller meg «en vandrer med fotoapparat», sier Tor Olav Haukedal. Brumunddølen stiller denne måneden ut sine helt unike bilder av Hedmark-naturen i Kreftforeningens lokaler.

DEL

Sveip bildene over for å se flere av Tor Olavs fotografier.

– Skal man skynde seg fra punkt A til punkt B, så går man glipp av utrolig mye, sier Tor Olav Haukedal.

15 bilder er kommet opp på veggen i Kreftforeningens lokaler. Bildene, som er blåst opp i 70 ganger 120 centimeters størrelse, viser unike motiver som Brumunddal-fotografen Tor Olav Haukedal har kommet over under sine mange vandringer i naturen.

– Trives ute

– Jeg liker å gå. Ikke fort og og ikke så langt som mulig, men jeg trives med å være ute. Og jeg liker å observere naturen rundt meg, og se etter spor etter dyr, forteller Haukedal, som råder folk til å finne roen og ta tiden i bruk for virkelig å se etter hva naturen kan by på av opplevelser.

Under hans mange gåtur kommer han over helt spesielle motiver som nå skal vises fram til et publikum, under tittelen «Urkraft i Hedmarks natur»:

– Jeg er sikker på at det finnes en urkraft i naturen som kan være vanskelig å se for det moderne mennesket, hevder Haukedal.

Han jakter det uvanlige. Det som får folk til å stoppe opp:

– Å finne de uvanlige motivene har blitt min signatur. Naturen kan lage sine egne former. Og det er viktig å se hvordan et motiv blir påvirket av lyset, sier Haukedal, som altså kaller seg selv «en vandrer med fotoapparat» framfor benevnelsene natur- eller landskapsfotograf.

Fotokarrieren startet for 20 år siden, da han var ansatt for en fotokjede.

– Vi framkalte filmer på den analoge måten, og jeg og en kollega bestemte oss for å starte et fotostudio hvor vi tok bilder av bryllup, dåp, konfirmasjoner og nyfødte. De vanlige greiene.

– Men med den digitale revolusjonen i fotobransjen så måtte også vårt studio legge ned.

Like sulten

For ti år siden tok han steget og flyttet fra storbyen til Brumunddal, et valg han sier han er veldig fornøyd med.

– Jeg lever ikke av fotografi i dag, men jeg tar bilder for friluftsmagasiner og skriver artikler som tar for seg det å være ute i naturen på spesielle steder.

52-åringen er overrasket over at han fotograferer minst like mye som før:

– Jeg er like stulten. Faktisk så har jeg ikke på noe annet tidspunkt tatt flere bilder enn jeg gjorde i 2018. Det har overrasket meg.

– Jeg trodde at jeg var kommet til et punkt i livet der man nærmest jeg skulle være fornøyd med å jakte nye motiver, men slik er det heldigvis ikke.

Utstillingen «Urkraft i Hedmarks natur» blir stående i Kreftforeningens lokaler i Strandgata ut januar.

Artikkeltags