Gå til sidens hovedinnhold

Fra ramme alvor til god butikk for jubilanten Lars Erik: – Har aldri angret på at jeg kjøpte butikken

Hamar Kunst & Ramme fyller 50 år i år og det er også fem år siden Lars Erik Flagstad flyttet butikken til Grønnegata. Jubilanten kan fortelle om en humpete reise.

Hamar Kunst & Ramme har sitt utspring i Øvergaard bokbinderi og rammeverksted hvor Manus Bjerke i gikk i lære før han i 1971 etablerte sin egen bedrift. Dette gjør Hamar Kunst & Ramme til Hamars eldste rammeverksted og fram til 2012 var det Børje Sundbakken som sto for driften. Da kjøpte Lars Erik Flagstad bedriften og høsten 2016 flyttet han forretningen fra Enggata hvor den hadde vært i 45 år for å flytte inn i Grønnegata, rett på andre siden av krysset. I september 2016 flyttet han inn og kan altså i disse dager både jubilere for fem år i Grønnegata og for at bedriften fyller 50 år. At han skulle få oppleve en slik milepæl var det derimot ganske høye odds for om man går noen år tilbake i tid.

Lå på konkursgrensa

Da Flagstad tok over i 2012 var det nemlig ekstremt trange kår og det å unngå at bedriften ble et anliggende for kemner og namsmann ble hovedprioritet lenge.

– De tre første årene var det temmelig trangt og jeg måtte drive mye med brannslukking. Omsetningsmessig lå jeg helt på konkursgrensa de første årene og jeg måtte jobbe opp igjen kundestrømmen, forteller Flagstad som måtte leve på det minimale i lange perioder. Men det var aldri aktuelt å heise det hvite flagget.

– Jeg har aldri angret på at jeg kjøpte butikken. Familien min var hele tiden sikre på at jeg skulle klare dette og jeg tenkte at jeg i hvert fall ikke skulle gi meg før jeg virkelig hadde prøvd, sier han.

Etter å ha øst for harde livet i flere år er det nå overskudd når 50-årsjubileet skal markeres.

– Det er morsomt å kunne bidra til at bedriften opplever å bli 50 år, sier Flagstad.


Variert bakgrunn

At han skulle ende opp med å kjøpe en butikk var kanskje ikke noe opplagt valg om man ser på Flagstads bakgrunn.

– Jeg har vært skogsarbeider, jobbet på slakteri, i platebutikk og i Posten. Jeg har virkelig fått prøve mye forskjellig, sier han.

Det å eie og drive et rammeverksted virker kanskje som et langt steg fra de nevnte yrkene, men Flagstad hadde en interesse i bunn som var god å ha med seg.

– Jeg gikk jo tegning, form og farge på videregående og har alltid hatt en interesse for å drive med kunst, sier han.


Kvalitetsbevisst

Han maler også sjøl og dermed har han en viss formening om hva som funker. Og kundemassen består av en god del lokale kunstnere.

– Diverse kunstmateriell går det mye av for det er mange i byen her som driver med tegning eller maling, sier han i det en kunde kommer innom for å kjøpe en tube maling til sin kone.

Like etter på kommer det inn en som ønsker en ny ramme på et maleri og det er en av de vanligste forespørslene Flagstad får.

– Det er mange kvalitetsbevisste folk som vil ha et trykk rammet inn på riktig måte og med riktig materiale, sier Flagstad.

En annen betydelig kundegruppe er elevene fra tegning, form og farge. Ved oppstart trenger de masse materiell og utstyr, og Flagstad lager startpakker.

– Da Caribonum ga seg tok jeg over varesortimentet deres og i disse dager klargjør jeg startpakker for elevene som har begynt på tegning, form og farge, forteller Flagstad som ikke falt for fristelsen å ta enkle hobbyartikler inn i sortimentet da slike ting ble veldig populært i fjor.

– Jeg er litt selektiv med det jeg tar inn og alt skal være av en viss kvalitet. Det er det vanskelig å garantere for når man tar inn hobbyartikler i stort volum.


– Et parallelt univers

Videre kan han fortelle at besøk og omsetning i butikken ser ut til å være helt uberørt av det som skjer i Hamar og verden for øvrig.

– Enkelte varer har vært litt vanskelige å få tak i, men ellers har jeg merket lite til pandemien. Jeg lever litt i et parallelt univers for jeg merker veldig lite noe som helst. Trafikken her er omtrent den samme uansett hva som skjer, sier han.