Håkon Kveseth og Ragnar Danielsen
Marthe Stenberg

– Alt ligger til rette for å bli best

Hedmarks beste spydkaster, Håkon Kveseth (22), har hatt hamarsingen Ragnar Danielsen som trener i drøyt fire år. Før årets sesong valgte Orion-kasteren å flytte nærmere treneren. Det har gitt resultater.
Publisert

Det knaser i hele skuldra, sier Håkon Kveseth og kikker bort på trener Ragnar Danielsen.

– Ja da, det skal gjøre det i spyd, svarer treneren rolig.

De gliser begge to. Selv om fokuset skal være på treningen har de det mye moro sammen også. Sånn må det være når man er sammen stort sett hver eneste dag.

– Samarbeidet vårt fungerer veldig bra. Vi tenker på samme måte; skal man gå inn for noe må man gjøre det ordentlig. Jeg vet ikke om noe som ikke er bra med å ha Ragnar som trener, sier Kveseth.

Håkon Kveseth og Ragnar Danielsen

Håkon Kveseth og Ragnar Danielsen Foto:

– Ingen begrensninger

Det startet med en til to fellestreninger i uka sammen for drøyt fire år siden, så seilet Kveseth opp som et av Norges største spydtalenter. De siste par årene har Ragnar Danielsen, sønnen til spydlegenden Egil Danielsen, fulgt Orion-kasteren tett. Kveseth som er fra Kirkenær i Grue, har bodd litt i Elverum og litt på Hamar, mens han har gått på Hedmarktoppen Folkehøyskole, de to siste årene. Før årets sesong kjøpte spydkasteren seg leilighet i Hamar, nærmere bestemt på Stafsberg, rundt kommunegrensa til Ringsaker. Han ville nærmere treneren.

– Jeg sparer en del tid og kostnader på det i lengden, ettersom jeg har planer om å holde på en god stund. Det blir mindre stress, ettersom det er kort avstand til alt. Jeg merker at jeg har litt mer ro, sier spydkasteren.

Jeg er like rolig som skjæra på tunet

Håkon Kveseth

Skal vi tro trener Danielsen ligger også alt til rette i Hamar nå for å fostre opp landets beste spydkaster.

– Det er fantastiske treningsforhold her. Med den nye stadion på Børstad er det ingen begrensninger lengre. Positiviteten vi blir møtt med der er viktig for oss, der kan vi drive uhindret når vi vil. Man skal lete lenge etter noe bedre treningsforhold, sier Danielsen som sammen med Kveseth også bruker naturen i Ankerskogen mye.

Danielsen beskriver treningsmåten han og Kveseth driver med som oppdagende.

– Man må trene mye variert og forebyggende i spyd. Man må ha rytme, balanse og tåle trykket, sier Danielsen som også får igjen mye av å trene spydkasteren.

– Jeg har lært voldsomt mye av Håkon. Det er alle treners drøm å utvikle seg sjøl også.

Til EM med roen i behold

Livet på Hamar dreier seg for det meste om spising, trening og hvile for Kveseth. Under elitestevnet, og åpningen av friidrettsanlegget på Børstad viste han at grepene foran sesongen har gitt resultater.

Da kastet Orion-utøveren 73,96 meter, som er lengst i landet så langt i år og kun en snau meter bak den personlige rekorden som ble satt på Bislett i juli i fjor.

Kastet på Børstad har sørget for at Kveseth skal representere Norge under lag-EM i Russland kommende helg. Det blir hans debut for seniorlandslaget.

I dag drar han, mens Ragnar må nøye seg med å benke seg foran TV-en i Hamar.

– Det er viktig at han sørget for å få nok hvile opp mot konkurransen. Så må han bare dra fram alt han har drevet med, og bevare roen selv om det er et stort stevne med masse tilskuere. Bare det å få være med på noe som dette bør være en ære, det er en stor ting, er trenerens siste råd.

Jeg har lært voldsomt mye av Håkon. Det er alle treneres drøm å utvikle seg sjøl også!

Ragnar Danielsen

Kveseth skal møte Europas aller beste spydkastere, men har likevel satt seg noen mål.

– Jeg kan ikke gjøre noe med hvor langt de andre kaster, men jeg håper å bli bedre enn den plassen jeg er rangert på forhånd, og kaste pers.

Når det gjelder å beholde roen, skal heller ikke det bli noe problem for den beherskede 22-åringen.

– Jeg er like rolig som skjæra på tunet, sier han og gliser.

– Det er viktig at du nyter opplevelsen, sier Danielsen.

Artikkeltags