Gå til sidens hovedinnhold

Frisbeefeberen herjer i Hamar - nå blir det også NM i Ankerskogen

Interessen for frisbeegolf har eksplodert og Hamar Frisbeeklubb har doblet antallet medlemmer gjennom pandemitida. Nå har de rekordmange deltakere på trening og i juni arrangeres det NM i Ankerskogen.

Det myldrer av folk med frisbee i hånda når Hamar Dagblad er på besøk i Ankerskogen og det er ikke tilfeldig. Klubben har nemlig hatt en formidabel økning på kort tid. Klubben har nå 156 medlemmer og på slutten av 2019 var det om lag 75.

– Gjennom pandemien har altså medlemstallet doblet seg, forteller klubbens nestleder Thorbjørn Viberg.

Dette er ikke noe som er særegent for Hamar.

– Det sies at sporten har hatt en vekst på et år som den vanligvis ville hatt gjennom en tiårsperiode, sier Tom Erik Kristiansen, en av klubbens aktive utøvere.

Det er sikkert sammensatte grunner til at så mange nå har fått øynene opp for denne aktiviteten, men at pandemiens restriksjoner er en solid bidragsyter er det liten tvil om. Mens andre arenaer hvor man kan konkurrere og samtidig pleie sosial omgang i stor utstrekning har vært stengt har frisbeebanene vært åpne. Her er det nemlig ikke noen problem å holde avstand. Hvor vidt alle de nyankomne i frisbeemiljøet blir værende når samfunnet i større grad åpnes opp er blir spennende å se.

– Noen vil sikkert vende tilbake til det de drev med før, men mange vil nok også bli værende. Har man først blitt bitt av denne basillen er det vanskelig å slutte. Dessuten utelukker det ene ikke nødvendigvis det andre, man kan fint drive med frisbee kombinert med andre aktiviteter, sier Anniken Steen som er en av klubbens meritterte utøvere.

Noe alle kan mestre

En av hovedgrunnene til at frisbee har hatt en formidabel økning er at dette er noe alle kan få til. Det kan gå litt tid å nå målet, men alle klarer å kaste en frisbee framover.

– Dette kan alle mestre. Vi ser stadig store vennegjenger og flere generasjoner fra samme familie her. Det er nesten litt rørende, sier Viberg.

At sporten i tillegg er billig å utøve er nok også noe som trekker.

– Dette er en relativt billig sport å drive, i hvert fall i begynnelsen. Da kommer man langt med 2–300 kroner, legger Viberg til.

I takt med økt interesse og større krav til utstyret påløper det gjerne ekstra utgifter, men det er sjelden noen som går for voldsomme investeringer i et jafs.

I Hamar er det to muligheter for dem som driver med denne sporten.

– I Ankerskogen har vi den fineste bana i Innlandet og faktisk den nest eldste bana i Norge. Det er også muligheter på Børstad og det er banen vi anbefaler nybegynnere. Den kan du gå igjennom på en times tid, mens den i Ankerskogen er litt mer krevende og tar nok nærmere tre timer, sier Kristiansen.

– På fine dager går man nesten i kø i Ankerskogen. Det er et luksusproblem, sier Steen.


«Best games ever» i 2017

Klubben er tildelt NM 10. -13. juni vil det bli frisbeekasting på høyt nivå i Ankerskogen. Da vil det bli 140 deltakere å se, deriblant 8–10 fra arrangørklubben. Nå er de i gang med forberedelsene til mesterskapet. Bana må strigles og mannskap må på plass.

– Vi trenger nok ti mann i sving hver dag, så vi håper å få en stab på omkring 30 personer slik at det ikke blir de samme hver dag, forteller de.

Det vil ikke være første gangen Hamar Frisbeeklubb står som arrangør av NM. I 2017 var også landets beste frisbeekastere å se i Ankerskogen, og dette mesterskapet fikk de aller beste skussmål.

– Vi fikk høre da at dette var det beste NM som noen gang var blitt arrangert og at vi hadde hevet det til et helt nytt nivå. Det var totalpakka som gjorde at folk var så fornøyde. Maten som ble servert, tilretteleggingen og aktivitetene utenom selve konkurransene. Målet vårt er å gjenskape dette i år. Vi trenger ikke å finne opp kruttet på nytt, men kan bruke det kruttet vi allerede har, forteller Tom Erik Kristiansen i arrangørkomiteen.

– I 2017 var det for øvrig knallvær hele tiden og jeg har lagt inn bestilling på slikt vær i år også, sier han og ler.

Håper på medaljer

NM på hjemmebane er virkelig noe som trigger samboerparet Anniken Steen og Tom Erik Kristiansen. De håper begge å bringe litt edelt medalje inn i husstanden.

De er altså ikke bare med i arrangørstaben, men de pusser også på formen og detaljene for å kunne ta steget opp på seierspallens øverste trinn når NM arrangeres på hjemmebane.

Kristiansen deltok også forrige gang det ble arrangert NM på Hamar. Da hang han med i toppen lenge, men kastet seg bort på slutten. Han håper å ha tatt noen steg nå.

– Jeg håper å være med å kjempe om noe. Det å konkurrere på hjemmebane og på en bane hvor vi trener mye bør i hvert fall være en fordel. Det hadde vært gøy å få to medaljer inn i husholdningen, men da må alt klaffe, sier han.

Mens Kristiansen kanskje mer er å regne som en outsider i medaljekampen er samboer Anniken Steen en soleklar kandidat til å ta medalje. Kanskje også av gjeveste valør.

– Dette blir min første mulighet til å konkurrere på hjemmebane ettersom jeg var i utlandet forrige gang det var NM på Hamar. Nå har jeg tatt NM-sølv to år på rad, så jeg sikter mot gull denne gangen. Det er det som er målet og jeg blir faktisk skuffet om jeg ikke klarer det, sier Steen som i fjor vant Norgescupen.

Hun håper at en solid prestasjon i NM skal gi henne muligheten til å måle krefter også internasjonalt.

–Målet er å få teste seg mot Europa-toppen og det er et EM i Tsjekkia i år som jeg har veldig lyst til å være med i, sier hun.

Hun har også trent utallige timer i Ankerskogen og mener det skal være en fordel å til enhver tid vite hva som venter rundt neste sving, men at den mentale biten kan bli en prestasjonsvariabel.

–Det er jo alltid litt nerver når man skal konkurrere på hjemmebane, sier hun.