Gå til sidens hovedinnhold

Friskmelding, gode besøkstall og etterlengtet juletre: Alle gode ting er tre for Eva Evine

«Annerledesåret 2020» gir i hovedsak negative konnotasjoner, men for Eva Evine Heramb på Hamar Vandrerhjem har året bydd på både friskmelding, gode besøkstall og ikke minst et lenge etterspurt juletre.

Det lakker og lir ubønnhørlig mot jul, en høytid som i år blir langt mer lystbetont for Eva Evine Heramb enn hva som var tilfelle i fjor. Hun gikk nemlig inn i høytiden med en fersk kreftdiagnose.

– Da fikk jeg påvist kreft i ryggen og nakken, en avart av lymfekreft, forteller furnesingen.

Dermed begynte et behandlingsløp bestående av både cellegift og stråling, noe Heramb synes hun taklet helt fint. Men derom strides visst de lærde.

– Jeg mener sjøl at jeg ikke ble så veldig sjuk av dette, men mine nærmeste er visst av en litt annen oppfatning. Sett i ettertid så var jeg vel ikke så pigg når det sto på som verst. De ukene jeg tok cellegift var jeg helt slått ut, men følte meg ganske frisk ellers, sier Heramb.

Ville helst jobbe

Som om ikke egen helsesituasjon var stort nok bekymmer kom også pandemien og tok kvelertak på hele bransjen hennes. Herambs offisielle stillingstittel er assisterende daglig leder, mens «mor på huset» er den mer dagligdagse merkelappen. Og som mor ville hun helst være med flokken sin i vanskelige tider.

– Jeg ville helst jobbe, men det fikk jeg ikke lov til. Da den siste av i alt tolv strålebehandlinger var unnagjort trodde jeg at jeg kunne begynne igjen å jobbe, men det tok litt tid før jeg var i god nok form til å begynne. 17. august fikk jeg begynne igjen og jeg har prøvd å ta det litt med ro, sier hun.

Fikk endelig juletre

Tilbake på jobb begynte Heramb å mase på juletre utenfor vandrerhjemme slik hun egentlig har gjort hvert år de siste ti årene.

– Tidligere har julen vært i anmarsj, adventstiden har startet og plutselig har vi ikke hatt behov for tre – fordi det er blitt et nytt år. I år har Eva Evine mast på tre i hele høst. Da har det vært verre å komme seg unna, sier daglig leder Ole Røhnebæk.

Resultatet kan man beskue langs Åkersvikavegen nå der et ca. åtte meter høyt tre kneiser i all sin prakt.

– Brannvesenet var så snille at de hjalp oss med å få festet stjerna, forteller Røhnebæk.

– Dette er premien min for å bli frisk igjen, sier Heramb og ler.

– Det blir jo en snakkis av det og det er for å glede gjestene vi gjør dette, sier hun.


Bra besøkt

Og gjester har de hatt bra med gjennom mye av perioden, og trøkket har blitt så stort at samtlige ansatte er tilbake i jobb etter å ha blitt permittert i vår.

Vandrerhjemmet har blitt et slags gjesterom for folk som ikke har overnattingsplass til besøkende og førstedag jul er det bestilt nærmere 30 frokoster. Fra entreprenørbransjen har det vært bra besøkt, og frokost servert ved bordet og fersk matpakke til lunsj har vært en suksess.