Gå til sidens hovedinnhold

Mangler et utelivstilbud

Artikkelen er over 5 år gammel

Å være mellom 18 og 20 år i Hamar er synonymt med at du ikke har noe sted å gå «på byen» i helga. Per i dag har alle utestedene minimum 20-års aldersgrense.

Jo da, du har 18-årsgrense på Gregers på torsdager og på Ballroom på søndager. Bortsett ifra det er det per i dag ikke noe utelivstilbud for de mellom 18 og 20 i Hamar.

Flere grunner til 20-årsgrensen

Skjenkebevillingen er en selvskreven grunn for at aldersgrensen blir satt på 20 år, men for nyoppstartede Louise Karlberg på Ballroom er det mer som ligger til grunn.

– Delvis er det musikksmaken. Også er det noe med hva 18-åringer gjør med stedet. Det blir gjerne slik at de som er litt mer voksne ikke gidder å gå ut med 18-åringer. Man vil jo gjerne ikke møte sine egne barn når man er ute, sier Karlberg.

Hun er ikke negativt innstilt til ungdommene som er ute på byen, og skulle gjerne ønsket dem velkommen.

– Hvis et mirakel skjedde og noen gjorde lokalet mitt dobbelt så stort skulle jeg gjerne tatt imot 18-åringene. Men å løse det med billettarmbånd eller stempler blir for vanskelig, sier Karlberg.

Hun tenker da på å organisere salget av sprit.

– Vi er pålagt at den som er på jobb til enhver tid skal vite at de under 20 ikke drikker noe de ikke skal drikke. Hadde vi blandet publikum måtte vi hatt flere vakter for å holde orden på ting, sier Karlberg.

Og når du har valget, så velger du det klientellet som potensielt kan gi deg mest inntekt.

LES OGSÅ: De trenger oppdragelse

Mer penger i de voksne

Det er flere i Hamar som satser på det eldre klientellet. På Irishman har de satt aldersgrense på 23 år på hverdager og 25 år i helgene.

– Jeg har vært i bransjen i 25 år, og ungdommen kommer gjerne ikke ut før halv tolv, tolv. De er ikke noe å satse på. Jeg driver butikk for å tjene penger, og da må jeg ha de kundene som gir meg inntekt. Det er mer lønnsomhet i de eldre, sier daglig leder på Irishman, Jan Henrik Knudsen.

Ikke marked

Karlberg på Ballroom trekker fram at flere har forsøkt seg med 18-årsgrense i Hamar, men uten å ha lykkes.

– Jeg tror mange av utestedene i Hamar opplevde at 18-åringene kom innom og drakk litt, før de kjørte til Elverum i tolvtiden og festet på Styx resten av natta, sier Kalberg.

Slik blir det ikke marked av.

LES OGSÅ: Hit drar de unge

Satser på de unge

Men én tør igjen å satse på de unge. David Rajend som tidligere drev Innimellom opplyser at utestedet med 18-årsgrense nå åpner på nytt i Hamar, etter at det et års tid har blitt drevet under navnet Casanova.

– Jeg har drevet Innimellom i seks år før. Det er hjertet mitt, og jeg savner det. Skjenketidene i Hamar gjør det vanskelig å drive, men jeg vet hva jeg driver med og skal få til dette, smiler Rajend, som åpner dørene 14. august. Så da vil det igjen bli mulighet for de mellom 18 og 20 å feste i Hamar.

Sebs hotel: 20 år.

Nellie: 20 år.

Irishman: 23 på hverdager og 25 i helger.

Svare og Berg: 20 år.

Gregers: 18 på torsdag. 20 fredag og lørdag.

Docile: 20 år.

Ballroom: 20 på torsdag og lørdag. 23 på fredag. 18 på søndag.

Hamar sportsbar: 20 år. Etter klokken 22 på lørdag er det 23 år.

Fester mest hjemme

Falsk legitimasjon, hjemmefesting og festing andre steder er det ungdommen i Hamar gjør i mangel på andre tilbud.

Rebecca Solbakken (19) og Melinda Kristensen (18) kunne godt ønske at også de under 20 hadde et tilbud i helgene i Hamar.

– Det er ikke sånn kjempestas å bli 18, for tilbudet for oss er så begrenset. Det blir heller mer hjemmefester, men det er ikke så mye av det heller, sier de to jentene, som savner et sted å være på, være sosial med andre, og møte folk.

– Det blir mange som prøver seg med falsk legitimasjon men det er jo ikke så lurt det heller. Og noen reiser heller til Elverum eller Lillehammer, sier Solbakken.

Og å dra ut på torsdag hos Gregers eller på søndag hos Ballroom fnyser de to jentene av.

– Hvem er det som gidder å drikke på søndag og torsdag. Vi går jo på skole og jobber vi og, sier de.

De synes det er skeivt fordelt med så mange utesteder for de eldre, og ingen for de under 20. Selv om jentene godt kan forstå at ikke utestedene har lyst på fulle 18-åringer. Allikevel tror de ikke det blir noe bedre når 20-åringene endelig får lov å komme ut på byen.

– Det er jo bare en måte å utsette problemet på, sier ungdommene.

Og de to venninnene har et forslag som de ville satt stor pris på om utestedene kunne tatt i betraktning.

– Hva med at de utestedene som allerede er her kunne åpnet dørene for oss under 20 for eksempel en gang i måneden, foreslår Kristensen, og får bekreftende nikk fra venninnen.