Gå til sidens hovedinnhold

Frivillig innsats som er gull verdt:– Alle er så glade for å få vaksine og mange synes det er veldig hyggelig å komme seg ut litt

Koronavaksineringen ruller på for fullt i Vikingskipet om dagen og i snitt får om lag 300 personer vaksine pr. dag. Det kan man langt på veg takke den lokale dugnadsånden for.

Vikingskipet er byens arena for massevaksinering og tre dager i uka er det et jevnt tilsig av folk som vil ha de etterlengtede sprøytestikket som et ledd i å gjenoppta en normal tilværelse. For at dette skal gå sømløst og risikofritt for seg er det litt logistikk som må være på plass og her gjør frivillige mannskaper en uvurderlig innsats. Både Hamar Røde Kors, Vang Røde Kors, Storhamar Lions, Vang Lions og Hamar Sanitetsforening stiller personell til rådighet for at de som vaksineres skal føle seg trygge og ivaretatt. Dette er en innsats som sparer kommunen for mye penger.

– Jeg har spurt hva de ville gjort uten frivillig innsats som dette og svaret var at de da måtte fordelt kommunalt ansatte for å dekke opp behovet. Da kunne vel mange blitt berørt i tillegg til at det ville blitt dyrt, sier Per Arne Johansen i Storhamar Lions.

De frivillige organisasjonene som deltar i dugnaden stiller med ulikt antall personer, men det samlede dugnadskorpset består av tolv personer. Det anslås at det er om lag 30–40 personer som rullerer på å ta vakter for å sikre at vaksineringen gjennomføres i ønsket takt.

Varierte oppgaver

Og det er et variert spenn med oppgaver som venter de frivillige som dag etter dag møter opp i Vikingskipet. De som kommer for å ta vaksine må først registreres og få informasjon om hvordan det skal foregå. Deretter geleides de til riktig vaksinerom.

– Noen trenger også hjelp for å komme seg inn eller ut av Vikingskipet, hjelp til å ordne med transport eller andre praktiske ting, forteller Steinar Tønsager fra Hamar Røde Kors.

Etter at sprøytestikket er gjennomført blir de vaksinerte sittende til observasjon i en halvtimes tid.

– Dette gjør vi for å se om noen får noen reaksjoner på vaksinasjonen, men dette har vi ennå ikke opplevd, sier han.

– Attraktive vakter

Det er gruppen 65–75 år og personer i alderen 18–64 med sykdom som gir høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 som nå får første vaksinedose i tillegg til at de eldste nå får andre dose. I forrige uke ble det satt om lag tusen vaksiner fordelt på tre dager. Det er tilgangen på vaksine som regulerer hvor mange dager det i uka det skal gis tilbud om vaksine. Foreløpig holder det med 2–3 dager i uka, men det kan forandre seg utover våren. De frivillige er uansett beredt og kan fortelle om veldig hyggelige økter i Vikingskipet.

– Dette er en veldig trivelig jobb og når vi legger ut ledige vakter til våre medlemmer er det rift om å få dem. Dette er attraktive vakter og et hyggelig avbrekk for mange, sier Anne Kleppenes Verne i Hamar Sanitetsforening.

Møtes med smil

Mange har ventet lenge på vaksinen og dermed blir de frivillige møtt av smil og glede fra dem som når får sprøyta.

– Alle er så glade for å få vaksine og mange synes det er veldig hyggelig å komme litt ut og prate med noen. Dette blir jo en slags sosial arena og noen som har vært her har omtalt vaksineringen som ukas høydepunkt, sier Kleppenes Verne som også kan fortelle om at hun får litt gratis trim med på kjøpet.

– Jeg brukte skrittelleren en dag og det ble registrert over 11 000 skritt, så jeg holder meg i form her, sier hun.

Spente på sommeren

Det frivillige korpset har vært i kontinuerlig drift siden vaksineringsordningen begynte 20. januar og jobben de har gjort har blitt lagt merke til.

– Røde Kors har fått flere medlemmer og det er nok ganske sikkert et resultat av jobben vi har her, sier Tønsager.

– Men vi trenger flere folk, så om noen ønsker å bidra er det bare å ta kontakt, sier Johansen

Vaksineringen kommer til å rulle på for fullt gjennom sommeren og det er en årstid som Johansen og de andre er litt spente på.

– Da kan det jo bli sånn at mange drar på ferie rundt om i Norge, så da kan det bli utfordrende å fylle vaktlistene.