Bruker Arnes Furnes-malt i whisky

STOR LEVERANSE: Arne Bøhmer leverer nå malt til den første helnorske whiskyen.

STOR LEVERANSE: Arne Bøhmer leverer nå malt til den første helnorske whiskyen. Foto:

Det vil ta tre år, men da er den klar, den første norske whiskyen som er laget med malt fra Furnes.

DEL

(Ringsaker Blad) (Hamar Dagblad): – En ordentlig fjær i hatten! sier en glad Arne Nicolai Bøhmer til Hamar Dagblad.

Fem tonn malt fra Stor-Gaalaas gård i Furnes har satt kursen nordover og ut i havgapet, nord for Polarsirkelen.

Lenge var norsk malt mangelvare, og det lille man laget ble brukt til fôr. Men i Furnes startet man for et par år tilbake opp maltproduksjon som i de siste årene har blitt brukt i øl.

Nå havner Furnes-malt for første gang i en whisky.

Vil lage helnorsk whisky

– Vi har lenge ventet på muligheten til å få tak i store nok kvanta av god norsk malt, og vi ser virkelig fram til å nå få laget en whisky som ikke bare er arktisk, men også er norsk helt fra bunnen av, sier daglig leder på Myken Destilleri, Roar Larsen.

De har kjøpt inn malt i stort kvanta fra Arne Bøhmers maltproduksjon på Furnes, hvor han driver Norsk Malt AS.

Målet er å lage en helnorsk whisky:

– Maltsendingen vil gjæres og destilleres i løpet av våren, og etter at den har havnet på eiketønner i Myken, må den ligge i minst tre år, sannsynligvis lenger, til modning, før den kan bli tilgjengelig for salg.

Stolt furnesing og prisbelønt whisky

Larsen er entusiastisk over å ha fått tak i norskprodusert malt:

– Norsk Malt har allerede flere eksempler på at øl brygget på deres korn kan måle seg med, og overgå, mange av sine konkurrenter. Vi håper og tror at dette er starten på et langt og godt samarbeid.

Bøhmer er selv stolt over å få levere malt til whisky-produksjonen:

– Moro. Whisky har bestandig vært laget på malt, og det har vært en del norske whiskyer. Men dette er en første whiskyen som lages kun med norske råvarer. Fra oppe i Furnesåsen.

Myken destilleri på Helgelandskysten har laget whisky og gin siden 2014, og ga i 2018 ut verdens aller første arktiske whisky, til lovord fra både whiskykjennere og presse.

Whiskyen ble blant annet kåret til beste whisky fra annet land enn Skottland, på Oslo Whiskyfestival i november 2018.

Har økt til tre tonn

Bøhmer har selv brukt lang tid på å lande kontrakten, og har vært flere turer innom destilleriet i nord:

– En fantastisk plass. Man må ta tre båter for å komme seg til øya der de lager whiskyen, sier Bøhmer.

– Har du kapasitet til å levere?

– Før lagde vi batcher på 200 kilo. Nå har vi økt til tre tonn. Utover våren øker vi kapasiteten ytterligere, og fram mot sommeren kan vi komme opp i hele fem tonn malt i uka.

– En konsekvens over ha jobbet i flere år med å bygge opp produksjonen og kundegrunnlaget.

Artikkeltags