Gå til sidens hovedinnhold

Terrassen støver ned på Bergshøgda i Furnes

Artikkelen er over 3 år gammel

Sommeren blir noe redusert for Anne Wagner (45) og sønnen Rolf Jevnaker (19). På Bergshøgda gjør E6-arbeidet det utrivelig å være utendørs.

(Ringsaker Blad)

E6: Heldigvis har furnesingene også en liten terrasse på forsiden av huset. Der kan de få en smak av sommer, samtidig som baksiden av huset støver ned.

– Terrassen bak huset, den har vi ikke brukt i sommer. Den ligger veldig nærme anleggsområdet, og vi har egentlig gitt den opp, sier Anne Wagner.

Rolf drar fingeren over utebordet, for å vise hvor mye støv som gyver innover eiendommen fra anleggsarbeidene på Bergshøgda.

– Alt støver ned, og på en måte ødelegger det sommeren litt. Vi er mer inne enn vi er ute nå, forteller Anne.

Har sikret glass

RB har tidligere omtalt hvordan berget som furnesingene bor på, skaper hodebry for vegbyggerne. Det er porøst og består i tillegg av mange forskjellige bergarter, noe som gjør sprengingen uforutsigbar. Men hvordan er det egentlig å bo så nærme et sted hvor de jevnlig fyrer av sprengstoff?

– Det er en sirene som går et halvt minutt før de sprenger, den hører vi forholdsvis godt. Så kommer dundringa, forteller Rolf.

– Rister det i huset?

– I starten tok vi ting ned fra veggene, som vi var redde for at skulle falle ned. Men det fant vi ut at vi ikke trengte. Men vi har vært litt føre var, og har for eksempel satt av god plass mellom glassene i kjøkkenskapet, svarer Anne.

De får i tillegg varsel på telefonen rett før salvene går av.

– Men hva som skjer med fjellet rundt her, det vet vi ingenting om, forteller mor og sønn.

Plagsomt betongstøv

Da anleggsmannskapene rev brua som førte Gamle Kongsveg over E6, var det vondt å bo i nærheten av brua som gikk i bakken.

– Det var en betongbru, det som sto der. De pigget den opp på to dager. Da var det uholdbart å være i nærheten. Det var ille. Vi måtte skrape betongstøv av huset, og det må få en rundvask når alt arbeidet er ferdig. Du kan fortsatt se betongstøv rundt omkring her, forteller Anne.

– Du kan for eksempel se det på bilen min, sier Rolf, og peker.

– Får dere dekket den vasken?

– Det har vi ikke sjekket opp enda, svarer Anne.

– Burde dere få det?

– Det burde vi få, mener 45-åringen.

Etterlyser bedre informasjon

Men selv om de blir plaget med støv og støy, så er ikke duoen i Furnes spesielt bekymret over å bo midt i anleggsområdet.

– Enn så lenge så har det for så vidt gått greit forteller Anne.

Dog etterlyser hun bedre informasjon fra vegbyggerne.

– Vi fikk veldig bra informasjon til å begynne med. Da fikk vi et skriv hver fjortende dag, nå har vi ikke fått noe på lenge. Vi som bor så nært, vi burde få vite mer om prosessen, hva de driver med og hva som skjer, og hvorfor trafikken plutselig stopper, sier Anne.

– Har det vært noen informasjonsmøter?

– Det var noen møter i kommunen for mange år siden, den gang de startet opp prosessen. Da fikk vi se noen kart, og vi fikk litt oversikt over bygginga. Det er mange år tilbake, svarer Anne.

– Greit når det blir ferdig

Huset til naboen nedenfor ble innløst og revet for å gjøre plass til det nye og omstridte vegkrysset på Bergshøgda.

Anne Wagner kjøpte huset de bor i for 21 år siden. Innløsning har ikke vært aktuelt her, og de har heller ingen planer om å flytte, selv om vegkrysset og motorvegen kommer nærmere huset.

– Vi får en støyvoll rundt som skjermer. Jeg tror det blir greit når det blir ferdig. Da blir det bra. Nå, midt i prosessen, så er det litt kjedelig, avslutter mor og sønn.