Gå til sidens hovedinnhold

Gatelaget har betydd mye for Aleksander- nå gleder han seg til å vise fram «verdens viktigste magasin»

Aleksander Kaumer (42) vet hvordan det er å bo og leve under en presenning bak Vikingskipet. Han vet også hva Gatelaget i HamKam har betydd for ham. Nå gleder han seg til å selge 4-4-3 -Gatelagets eget blad og antakelig verdens viktigste magasin, ifølge journalistene i 4-4-3, MortenPedersen og Tom Stalsberg.

– I dag er det mer enn 25 gatelag i Norge som spiller fotball i stedet for å ruse seg. Hvert eneste år klarer rundt 100 av mine fotballkollegaer å komme seg ut i jobb, eller skole og det er tall vi i gatelagsfamilien er fryktelig stolte av, sier HamKam-spilleren som selv er en del av den hyggelige statistikken.

– Aleksander jobber i en betalt 75 prosent stilling i HamKam Fotball og var den eneste i hele klubben vår som ikke ble permittert da Korona slo ut det meste i Norge, sier lederen for Gatelaget i HamKam, Kai Kristiansen.

Sterke historier

Denne uka kommer den første utgaven av 4-4-3 til Hamar og Briskeby og det over 100 siders magasinet er smekkfullt av gode og sterke historier fra samtlige klubber som har eget gatelag.

– For mange av spillerne våre er fotball bokstavelig talt et valg mellom liv og død. Heldigvis er det stadig flere som velger å bruke HamKam og Briskeby på sin vei tilbake til det mange av spillerne våre drømmer om; et normalt A4-liv, sier Kristiansen og beskriver hovedmålene til en spiller i HamKam: Få kontakt med familien sin, betale ned egen gjeld og få muligheten til å betale skatt.

Siden oppstarter i april 2017 har i underkant av 200 spillere vært innom trening og kamp for Kamma, og i 2021 har antall spillere nærmest eksplodert.

Ensomhet og utenforskap

– Så langt i år har over 100 spillere vært innom treningene våre, som er mer enn dobbelt så mange som var innom i 2020. Det er mange årsaker til en slik økning, men det er ingen tvil om at pandemien har ført til mer ensomhet, flere kjenner på utenforskap og behovet for å høre til et sted er blitt større enn noen gang, mener Kristiansen, som mener salg av det nye magasinet er med på å sikre forutsigbarhet for spillerne på laget.

– For hvert eneste blad vi selger sitter Gatelaget i HamKam igjen med 50 kroner, og det er penger som utelukkende går til aktivitet rundt laget vårt. Ikke ei eneste krone kommer til å være med på å finansiere en ny høyreback til A-laget, lover Kristiansen som forteller at Gatelaget totalt sett har et budsjett på 1,2 millioner kroner inneværende år.

Flere enn noensinne

Gatelaget trener hver tirsdag og fredag gjennom hele året, i tillegg til at de spiller i Østlandsligaen sammen med 12 andre klubber.

– Vi har aldri vært flere enn vi er nå, vi produserer flere rusfrie timer enn vi har gjort noen gang, laget vårt har endelig fått noen jenter tilbake på laget, vi har spillere fra mer enn 10 ulike nasjoner på treninger og på en god dag spiller vi helt middels fotball, smiler Kristiansen, som skryter veldig av godt samarbeid med blant andre Hamar og Stange kommune og Hamar fengsel.

– I løpet av disse årene har over 20 av våre spillere kommet ut i enten jobb, eller skole. For alle disse har fotball i HamKam spilt en eller annen rolle på veien, og samfunnsregnskapet vårt bør være veldig hyggelig lesing, mener Kaumer og Kristiansen.

Salget av Gatelagsmagasinet starter denne uka, og ingen bør bli overrasket om spillerne på laget dukker opp på en fotballkamp på Briskeby, eller på et av byens kjøpesentre.

– Målet er å selge 500 eksemplarer av det som kanskje er et av verdens viktigste magasin, avslutter HamKam-duoen.