Design D driver med salmakeri, skumplast, møbelsnekring, møbeltapetsering, overflatebehandling og lakkering av møbler. Fra å ha drevet i egen garasje har Jan Ove Bjørnseth fra Brumunddal utviklet bedriften til å omfatte flere ansatte i tillegg til å ha etablert en filial på Lillehammer. I 2017 begynte oppdragsmengden å bli så stor at Bjørnseth kjente litt på om bedriften var i ferd med å vokse ut av hendene sine. De hadde 700 kvadrat å boltre seg på i Fabrikkvegen i Brumunddal og framtida så lys ut. Så kom mailen som forandret alt.

– Jeg fikk en mail fra gårdeier om at Coop hadde kjøpt bygget for å etablere dagligvarebutikk på tomta. Da skjønte jeg at jeg var på veg inn i et lite helvete, sier han.

For en ting er selve flyttinga, den ressurskrevende prosessen det er å flytte en bedrift. Noe annet er det økonomiske. I en overgangsperiode måtte han betale husleie for to lokaler i tillegg til at de en lang periode ikke hadde kapasitet til å ta på seg oppdrag ikke samme utstrekning som tidligere.

– Det føltes litt bittert å bli tvunget til å flytte, jeg må innrømme det. Det var en kjedelig situasjon å bli satt i for vår del, for vi ble jo på en måte pålagt en påkostning her. Samtidig har jeg forståelse for hvordan markedet fungerer. Får man en bra pris for et bygg, så selger man. Sånn er det bare, sier Bjørnseth.


Flyttet to ganger

Dermed var det bare å finne seg et nytt lokale og for en bedrift med en omfattende maskinpark er ikke det så lett. Han fant noen midlertidige lokaler bare to hundre meter unna og kunne litt bitter registrere at bygget han ble kastet ut fra sto urørt i over to år før det ble jevnet med jorda. De nye lokalene han fant seg var nesten 300 kvadratmeter mindre enn de forrige og hadde en rominndeling og takhøyde som gjorde det utfordrende å drive den slags virksomhet der. Så fikk Bjørnseth nyss om at det var ledige lokaler på Frøberg gård, fem kilometer fra Hamar sentrum. Dermed flyttet han deler av geskjeften dit. Det å drifte forretning fra to plasser viste seg å være upraktisk og krevende logistikkmessig.

Derfor flyttet de all virksomhet til Furnes og fikk nok en lang periode med dårlig inntjening. Mot slutten av 2019 begynte ordrebøkene å se bra ut og inngangen på fjoråret så også lys ut. Så kom koronaen.

– Når den inntraff trodde jeg rett og slett at det var kroken på døra for oss. Da ble det nemlig forsinkelser i varelevering og nesten helt slutt på jobber, sier Bjørnseth.


Håper på et knallbra år

Som følge av den plutselige inntektstoppen har det vært krevende for Design D å betjene utgifter og Bjørnseth har gått mang en runde med ulike kreditorer. Det som imidlertid gjør det aller vanskeligst å drive butikk nå handler mer om logistikk enn faste utgifter.

– Som følge av pandemien er det et veldig ustabilt marked nå og plutselig er det leverandører som ikke klarer å levere varer på flere uker. Vi ser mange senvirkninger av koronaen som gjør det veldig utfordrende for små bedrifter, sier Bjørnseth som har tre ansatte i firmaet. Og de har i utgangspunktet nok å gjøre.


– Vi har egentlig bra med ordre, men dette med vareleveringer er såpass uforutsigbart at vi ikke vet helt når vi får tid til å utføre jobbene. Og på grunn av flyttinga var vi allerede bakpå, sier han.

Nå er han og de øvrige helt avhengige av at ting normaliserer seg.

– 2021 blir det viktigste året i vår historie. Vi må bare håpe at dette året blir knallbra og at vi får mange bra kunder, sier han.

Velger å stå i det

Han innrømmer at det smarteste trolig ville vært å avvikle foretaket da de måtte ut fra de første lokalene og fått seg en annen jobb med mer vettug arbeidsbelastning.

– Jeg har jo vurdert å legge ned, jeg skal ikke påstå noe annet. Hadde det kun handlet om meg og min arbeidsplass, så ville det vært lettere. Om jeg velger å gjøre det vil jo de øvrige ansatte miste jobben sin og det vil gå utover andre små bedrifter som vi benytter oss mye av, sier brumunddølen.


En av grunnene til at han velger å stå i det og legge ned vanvittig med timer i bedriften er at han vet at det Design D tilbyr er noe som vil bli stadig mer etterspurt.

– Dette med gjenbruk og bruk av solid treverk som skal tåle litt er noe jeg tror kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer. Det er dette som er framtida. Skal det derimot være noen framtid for oss er det viktig at vi blir brukt, avslutter han.