Hai i egen TV2-dokumentar

FOREDRAG: Hai Hang holdt nylig et foredrag om sitt liv til TV-kameraer.

FOREDRAG: Hai Hang holdt nylig et foredrag om sitt liv til TV-kameraer. Foto:

Hai Hangs liv blir dokumentar på TV2 til våren.

DEL

Denne uken fullførte Fabelaktiv de siste opptakene til filmen, som etter alt å dømme blir vist under vignetten «Dokument 2» senere i vår.

Har troen

– Det slo oss da han åpnet restauranten «Hos Hai» i Brumunddal at Hai Hang har en spennende historie. Han er jo som kjent vokst opp i Brumunddal, et sted som fikk en brokete historie rundt alt som skjedde på 80- og 90-tallet. Nå sto han der med ny restaurant, på tomta hvor slaget om Brumunddal skjedde, og snakket om å gi tilbake. Det fikk oss til å undre: Hva gjorde det med han å vokse opp på dette stedet under disse omstendighetene? sier produksjonsleder og prosjektleder Maren Mørkved Romstad hos Fabelaktiv.

– Samtidig er Hai Hang sett på som en driftig kar. Selv om han bare var tre måneder da han kom til Norge, er dette en historie om en vellykket integrering.

Hai Hang og hans familie kom som båtflyktninger til Norge i 1977.

40 år etter driver Hai en rekke restauranter og cateringvirksomhet.

– Hverdagsmottoet til Hai er å ha troen på mennesker. Han har mange nasjonaliteter ansatt hos seg. Og han har gjort det til sitt livsprosjekt å forene vest og øst gjennom maten, sier Romstad.

Gründer

Nylig måtte Hai Hang gjennomføre foredraget han holdt for UDI i 2016, kalt «Ha trua! Prisen på gullet vil stige», på nytt. Det ble gjort foran et utvalg mennesker på klubbscenen Rolf Jacobsen i Hamar kulturhus.

I salen satt et knippe inviterte gjester og her var også mange kameraer fra Fabelaktiv, som filmet Hai og reaksjonene fra tilhørerne.

– Utrolig spennende og flott å få være med på noe sånt. For meg var det veldig spesielt å oppleve hvordan man åpner seg opp når man er med på en slik produksjon, sier Hang.

– Hva blir budskapet ditt?

– Å ha trua er viktig. Å gi folk muligheter. Og ikke minst å gripe de mulighetene man får. For meg var det også viktig å få fram hvordan Brumunddal har utviklet seg og hvordan stedet egentlig er som by, sier Hang.

Det er Ingrid Stenersen som har regien av dokumentaren og Arild Halvorsen er produsent.

Artikkeltags