Hamar Isbadeklubb hoppet i Mjøsa på Luciadagen: – Mange synes vi er klin gærne

FRISKT: Runar Hyll, Berit Kristiansen, Lene Hofstad (foran) Joalnta Dulanowska, Malin Moløkken, Astrid Di-Notte, Vidar Østbu og Hege-Kathrine Lundlie hoppet fra Hamar Isbadeklubb hoppet i Mjøsa på Luciadagen og kommende søndag blir det nytt bad.

FRISKT: Runar Hyll, Berit Kristiansen, Lene Hofstad (foran) Joalnta Dulanowska, Malin Moløkken, Astrid Di-Notte, Vidar Østbu og Hege-Kathrine Lundlie hoppet fra Hamar Isbadeklubb hoppet i Mjøsa på Luciadagen og kommende søndag blir det nytt bad. Foto:

For Hamar Isbadeklubb ble Luciadagen markert med et forfriskende bad i fire grader varmt vann ved stupetårnet.

DEL

Det var Runar Hyll, som i dag deler det administrative ansvaret med Vidar Østbu, som i 2013 dro i gang Hamar Isbadeklubb sammen med kolleger i Hamar kommune. Nå er han den eneste aktive medlemmet fra den opprinnelige gruppa, men flere av dem som var med de første åra dukker opp en gang iblant.

– Vi har pleid å bade fast fra stupetårnet søndag ettermiddag ved månedsskiftene i vinterhalvåret. Noen ganger litt oftere, men da på eget initiativet i mindre grupper, enten i Mjøsa eller andre vann, sier Hyll som kan melde om et oppmøte som går litt opp og ned.

STIFTET KLUBB: Det var Runar Hyll som i 2013 stiftet Hamar Isbadeklubb og han var selvsagt med på badinga på Luciadagen. Her har han akkurat unnagjort dukkerten.

STIFTET KLUBB: Det var Runar Hyll som i 2013 stiftet Hamar Isbadeklubb og han var selvsagt med på badinga på Luciadagen. Her har han akkurat unnagjort dukkerten.

GODT FOR HELSA: Isbading sies å være godt for helsa og medlemmene i Hamar Isbadeklubb, her ved Malin Moløkken, sier det er en veldig god følelse i kroppen etter et bad i iskaldt vann.

GODT FOR HELSA: Isbading sies å være godt for helsa og medlemmene i Hamar Isbadeklubb, her ved Malin Moløkken, sier det er en veldig god følelse i kroppen etter et bad i iskaldt vann.


– Det varierer, men det pleier å komme en håndfull, og de mest ivrige er nok folk i 40-åra. Den mest populære badinga skjer som regel rett før jul, gjerne lille julaften eller siste søndagen i advent. Vi har på det meste vært 23 stykker på en lille julaften. Da spiller vi gjerne julemusikk, pynter med fakler og lykter, tar på nisseluer og gjerne litt julepynt. 1. søndag i advent var vi 12 som badet, men det pleier å ligge på mellom 4–8 deltakere, sier han.

Fikk brålyst til å bade

Isbading er noe som i de siste årene er blitt brukt mye i restitusjonsøyemed av toppidrettsutøvere, men Vidar Østbus tilnærming til dette var på ingen måte via toppidrett og han begynte i tillegg med dette lenge før de fleste andre. Han oppdaget effekten av kalde bad nærmest ved en tilfeldighet.

– Jeg har jobbet med tall hele livet og da arbeidsdagene var slutt var hodet fullt av tall. Da pleide jeg for mange år siden å gå en tur langs Mjøsa uansett årstid. Plutselig en vinterdag tenkte jeg «det hadde vært godt med et bad» og slik ble det. Da oppdaget jeg fort hvilken effekt er slikt bad hadde på kroppen, hvor avslappet jeg ble etterpå. Hun hjemme var derimot ikke så begeistret for at jeg drev med slik helt alene, så hun sa jeg måtte komme meg inn i en klubb, forteller Østbu.

– Nå bader jeg nok oftere om vinteren enn om sommeren, legger han til.

SECRET SANTA: Med seks damer og to menn til stede på badingen var det ikke så vanskelig å gjette hvem nissen var. Vidar Østbu - du er avslørt.

SECRET SANTA: Med seks damer og to menn til stede på badingen var det ikke så vanskelig å gjette hvem nissen var. Vidar Østbu - du er avslørt.Helt fra Rudshøgda

Gjengen som søndag var samlet på stupetårnet har møttes ved en rekke anledninger tidligere, men en av de åtte friskusene var med for første gang og måtte trekke et par mil sørover for å finne noen likesinnede.

– Jeg bor på Rudshøgda og har prøvd å finne noen som driver med slik der, men det fant jeg ikke. Det er koselig hvis det er flere, sier Jolanta Dulanowska.

– Noen synes vi er gærne

Alle i gruppa drar fram den gode følelsen i kroppen etter at badet er unnagjort, men det argumentet har ikke fungert for å rekruttere folk i nærmeste krets.

– De nærmeste synes jeg er klin gæern som driver med dette, sier Østbu.

– Samme her. De ønsker meg godt bad, men har ingen interesse av å være med, sier Berit Kristiansen.

Søndag skal det bades igjen og for d som vil prøve er det bare å møte opp ved stupetårnet kl. 15.Artikkeltags