Nasjonalballetten sender unge dansere til Hamar

DANS: Fremtidens dansere får vise seg fram i Hamar kulturhus 14. april.

DANS: Fremtidens dansere får vise seg fram i Hamar kulturhus 14. april. Foto:

Operahuset i Oslo og Den Norske Opera & Ballet jubilerer og feirer ved å sende fremtidens dansere på jubileumsturné, hvor Hamar kulturhus er valgt som én av de få utvalgte stoppestedene.

DEL

I Hamar kulturhus lørdag 14. april vil Nasjonalballetten presentere 16 unge, fremadstormende dansere i fem spennende balletter. De største norske og internasjonale talentene er samlet i ett kompani med et felles mål: Å ta pusten fra publikum med sitt dansetalent.

Anledningen er at både Operahuset i Oslo og Den Norske Opera & Ballett har jubileumsår i år. Operahuset blir 10 år, mens Den Norske Opera & Ballett blir 60. Nå feirer de fortiden ved å sende fremtidens dansere på turné til Kristiansand, Skien, Sandefjord og Hamar. Og Hamar er ikke valgt uten grunn:

– Det var her det hele startet! Nettopp her på Hamar hadde Nasjonalballetten sin aller første oppsetning for 60 år siden, da Kirsten Flagstad var operasjef, sier Mocci Ryen, programansvarlig ved Hamar kulturhus.

– Derfor vil vi også feire litt ekstra, og lager en minidansefestival i dagene før Nasjonalballetten kommer. Her blir det workshops, dance-battle og flere danseforestillinger, alt i samarbeid med PS: Dance og Teater Innlandet, legger Ryen til, som sier de vil komme tilbake med mer info om dansefestivalen snart.

Publikum får oppleve fem verk fra fem helt ulike koreografer.

Tre av verkene er ny, norsk dansekunst, laget spesielt for nettopp disse danserne. I tillegg fremfører de i fellesskap to moderne klassikere: Tåspissballett i Valse-Fantaisie av mesterkoreografen George Balanchine og rå, ekspressiv dans i Minus 16 av Ohad Naharin. I forberedelsene har danserne fått undervisning av Naharin selv – en av de viktigste og mest ettertraktede koreografene i verden i dag.F

Forestillingen skjer i Kirsten Flagstad-salen.

Artikkeltags