Kaia Huuse håper så mange som mulig stiller opp på lørdagens musikalske samlivsforedrag hos Teater Innlandet i Hamar kulturhus.

For Huuse, som opprinnelig kommer fra Stavsjø, blir dette det første gjensynet med Hamar kulturhus som artist, siden den TV-overførte åpningen.

– Både skummelt og gøy å være tilbake, fordi potensielt så kan det være en del flere kjente fjes i salen enn det som er vanlig, sier Huuse og smiler.

Småting ødelegger

Mange synes det er en uventet kombinasjon, med en visesanger og samlivsterapeut på scenen:

– Jeg likte Frode Thuens spalter i A-magasinet, og ymtet frampå at vi ofte tar for oss det samme temaet, men i litt ulik form. Fra ideen ble sådd så gikk det utrolig raskt til at vi sto sammen på scenen.

For i løpet av tre måneder hadde de laget «Kjærlighetens Bakgater», som beskrives som en humoristisk-melanvorlig forestilling.

– Han tar for seg utfordringene og problemene som man støter på i en relasjon, og presenterer mye spennende fakta og forskning på feltet. Ofte er det de små tingene som utløser de store problemene. Småting som har blitt til irritasjonsmomenter, som til slutt preger hele hverdagen og forholdet: «Han tømmer aldri oppvaskmaskinen». Eller: «Hun kaster ikke dorillen i søppelkassa». Det tragiske er at det ofte ikke er de store hendelsene som velter forhold, snarere småtingene som skaper dårlig stemning.

– Du har blitt litt samlivsterapeut selv, kanskje, av denne turneen?

– Ja, jeg har lært masse. Forsøker i mine beste stunder å bruke de tipsene som jeg har fanget opp. Vi tror at vi har 100 prosent kontroll over oss selv, men så viser det seg likevel at vi mennesker stemmer fra dyrene.

Huuse forsøker å løse opp faktaene som presenteres fra scenen med musikk og små anekdoter, blant annet dikt fra Huuses «En liten bok om kjærlighet».

God stemning

– Hva er ditt beste samlivstips?

– Når partneren din kommer inn døra fra jobb og sier: «Jeg er så sliten», så kan man slå tilbake med: «Tror du ikke jeg er sliten? Jeg har vært hjemme med to barn; den ene med forkjølelse». Da har man ikke skapt en situasjon for god kommunikasjon. For å skape en god stemning bør man heller skjenke opp en kopp kaffe og invitere til en hyggelig prat for å sette seg bedre inn i hverandres situasjon.

Huuse er aktuell med to bøker og en singel denne høsten. Visdomsordboken «Noen må være i'en under prikken også» har blitt møtt med gode kritikker. Og hun har vært redaktør for Cappelen Damms juleantologi «Ren Jul».