«Kapitalismen er det verste økonomiske systemet, bortsett fra alle de andre,» har samfunnsøkonom og forfatter Ha-Joon Chang uttalt. Når Hamar Teater nå for første gang setter opp en forestilling finansiert av Norsk kulturråd er det nettopp vår tids rådene samfunnssystem det graves i.

«De helt store spørsmålene blir stilt, spilt og kanskje besvart på scenen» står det i presentasjonsteksten på Hamar Teaters hjemmeside. Medvirkende i stykket er skuespillerne Jonas, Peter, Anders og Inga-Live Kippersund samt musikerne Eivind Strømstad, Mats Lillehaug og Kasper Skullerud Værnes. Kostymene lages av Sylvia Denais mens det er Philipp Stengele som har regien.

– Det hele startet med en ide om å lage noe om våre liv og det systemet som omgir oss. Et system hvor vi i Norge sitter på toppen av en global pyramide, forteller Anders Kippersund.

Deretter gikk de gjennom temaer de var interesserte i og begynte å skrive sanger, dikt, monologer og sketsjer hver for seg og sammen til det som blir en helaftens forestilling. Det som nå er helt nytt er at de har fått støtte av Norsk kulturråd.

– Det gjør at vi har tid til å prøve nye ting og lene oss litt tilbake. Dette er en oppsetning som gir oss litt mer motstand, men vi mener det blir like bra som alltid. Bare noe annet, sier de.

Lavterskelforestilling

Et teaterstykker om kapitalisme kan kanskje virke tungt fordøyelig og vanskelig håndgripelig for den gjengse kulturkonsument, men regissør Stengele er tydelig på at alle kan få noe ut av denne forestillingen.

– Dette er en lavterskelforestilling som egentlig er like mye revy som kunstteater. Man trenger ikke å kunne noe om kapitalisme for å få utbytte av Kapitalismekillers. Det er ikke sånn at man må ha lest Das Kapital for å skjønne hva oppsetningen handler om, det holder at du har lest kundeavisene til dagligvaregigantene. Verken skuespillere eller regissør kan noe mer enn andre om kapitalisme og det er ikke sånn at det følger med en litteraturliste på inngangsbilletten over bøker du må ha lest for å skjønne noe av stykket, forteller Stengele og Kippersund-flokken.

De ønsker ikke å framstå belærende, men håper selvsagt noen kanskje både lærer noe av forestillingen og reflekterer over eget liv, slik også oppsetningens hovedpersoner har gjort.

– Det ligger jo litt samfunnskritikk her ettersom vi kjenner på en urettferdighet i samfunnet og at noe må skje. Men det er jo også sånn at om vi peker mot deg peker resten av fingrene på hånda mot oss selv. Vi kan vel si vi driver med litt folkeopplysning, men dette er ikke noe foredrag. Dette med kapitalisme er såpass omfattende at vi ikke kan belyse alt i en forestilling. Vi juger ikke, men tar ikke med alle sannheter, forteller de.

Seks forestillinger

De vil i utgangspunktet ikke karakterisere «Kapitalismekillers» som en familieforestilling, til det er det nok noe for tung materie, men at oppsetningen kan være et godt springbrett for samtaler med ungdommen når det gjelder måten vi lever på føler de seg trygge på at den kan være.

– Man kan godt si at stykket inneholder grunnopplæring i grådighetskulturen vår, avslutter de.

Det er satt opp seks forestillinger med premiere tirsdag 22. februar og billettene er for lengst lagt ut for salg.