Åkerspenna er hjemme igjen

HJEMME IGJEN: Den har ikke vært i Hamar siden den ble funnet av en kvinne på midten av 1800-tallet. Nå kommer den tilbake til Hamar.

HJEMME IGJEN: Den har ikke vært i Hamar siden den ble funnet av en kvinne på midten av 1800-tallet. Nå kommer den tilbake til Hamar. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om det bare er for en liten stund er målet å øke bevisstheten om historien rundt Åker gård og Hamars historie.

DEL

Onsdag kom den forgylte Åkerspenna tilbake til sin hjemby og Sparebanken Hedmarks lokaler.

– En av de fremste juvelene vi har i Norge, sa professor Frode Iversen fra Universitetet i Oslo, som hadde med seg spenna til Hamar.

Ønsker du å ta en nærmere titt på den vakre spenna som trolig er produsert i Mellom-Europa en gang på 500-600-tallet, så blir den værende i Sparebanken Hedmarks lokaler fram til onsdag igjen.

– Når Åkerspenna vender hjem vekker vi til live bevisstheten om at Åker gård og Hamar har vært et viktig område, sier regionbanksjef Snorre Sveløkken i Sparebanken Hedmark.

– Vi har både egnede og sikkerhetsmessig tilfredsstillende lokaler til å ta i mot spenna, så vi ville gjerne innby befolkningen til å se en av de viktigste kulturminnene fra Hedmarken. Vi bruker gjerne gavemidler på å spre historien til nye generasjoner, sier Sveløkken.

Ordfører Einar Busterud var også litt høytidsstemt når spenna ble tatt ut og lagt i monter.

– Dette er en merkedag og dette er vel det nærmeste vi kommer kongeregalier eller relikvier herover. Spenna minner oss om at Åker gård en gang var en av de store maktsentrene i Norge.

– Hva synes du om den?

– Spenna er veldig vakker, så det er ikke hvem som helst som har hatt denne på seg når personen ble lagt i graven, sier Busterud.

– Kunne tenke å ha hatt på deg spenna selv?

– I forhold til ordførerkjedet er ikke dette noen dårlig erstatning.

Undersøkelser

Det er ikke tilfeldig at spenna kommer til Hamar nå. I forbindelse med den nye E6 som skal igjennom Åkersvika vil det være arkeologiske undersøkelser på Åker ledet av Kulturhistorisk museum.

– Vi ser en blomstrende utvikling i Mjøs-regionen med opprustning av våre ferdselsårer, attraktive bysentra og økt tilflytting. Samtidig er det viktig å kjenne sine egne røtter. Derfor er det hyggelig å huse spenna, sier Sveløkken.

Åpent seminar

I forbindelse med utgravingene på Åker gård og at spenna kommer til Hamar arrangeres det også et seminar over to dager som tar for seg Åker gård som det politiske og kulturelle midtpunktet på Hedmarken i yngre jernalder og tidlig middelalder.

– Jeg håper folk kjenner sin besøkelsestid. Man bør få med seg dette oppfordrer Sjur Harby, magister i nordisk arkeologi.

Det blir flere foredragsholdere som tar turen til seminaret. Blant annet Professor Frode Iversen fra Universitetet i Oslo og tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg. I tillegg kommer flere professorer, arkeologer og filolog på stedsnavn, som alle vil ta for seg tema rundt Kongevalg og kongehylling knyttet til Åker gård.

– Vi håper hedmarkingene benytter denne anledningen til å bli bedre kjent med områdets historie og samtidig se dette enestående funnet som er gjort på Åker gård, sier ordfører Einar Busterud.

Spenna er i Hamar fram til onsdag 5. oktober.

Artikkeltags