Gunvor skal ta virkelig stor plass inne i Kunstbanken

MONTERING: Gunvor Nervold Antonsen i ferd med å montere sitt bidrag til sommerutstillingen i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

MONTERING: Gunvor Nervold Antonsen i ferd med å montere sitt bidrag til sommerutstillingen i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter. Foto:

Kunstneren Gunvor Nervold Antonsen tar i bruk store arealer når hun åpner sin sommerutstilling lørdag.

DEL

– Den svenske botanikeren Carl von Linné sa på 1700-tallet: «Låt oss betrakta oss själva. Låt oss betrakta alla djur och insekter. Låt oss tänka på varje växt». Det syntes jeg var veldig stort tenkt og fint sagt, så det ble også tittelen på utstillingen, sier Gunvor Nervold Antonsen.

Store komposisjoner

Hun står på en lift, 4,7 meter over golvet og monterer sin kunstinstallasjon som skal være den ene halvdelen av sommerutstillingen i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter denne sommeren.

Lørdag åpner utstillingen, der man tar for seg både overflod og mangfold gjennom Antonsens installasjoner, men også minimalisme og poetiske uttrykk gjennom Kurt Johannessen kunstbøker.

Fellesnevneren er menneske og natur, og naturens og kunstens egenverdi.

Antonsen bruker tekstile montasjer, skulpturer i tre, malerier og tegning, monotypi og collage. Her kretses det omkring tanker om syklus, sammenhenger mellom menneske og natur, og naturens og kunstens egenverdi.

– Det er store verk du lager?

– Ja, og at det går ut i tredimensjonalitet. Romlige komposisjoner som man kan gå inn i. En fysisk opplevelse og at man blir en del av det, sier Antonsen.

Hun bor i en skogbygd, i Rollag i Numedal. Det bærer kunsten preg av:

– Verkene er knyttet til tilstedeværelse i natur. Også bruker jeg gjenstander som er hentet fra bygda, som en kornstige, forteller Antonsen.

På sidelinjen står direktør hos Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Ingrid Blekastad, og beundrer monteringen av Antonsens verk:

– Jeg gleder meg veldig! Det er så spennende og Gunvor jobber så vitalt! Hun bruker virkelig rommet. Fra gulv til tak.

– Gunvor er veldig ettertraktet og vi er heldige som har fått henne hit.

ROMLIG: Gunvor Nervold Antonsen lager store, romlige kunstinstallasjoner.

ROMLIG: Gunvor Nervold Antonsen lager store, romlige kunstinstallasjoner. Foto:

– Er sommerutstillingene godt besøkt?

– Ja, dette er tiden med mest besøkende hos oss, og det er i tiden framover at mange har tid til å besøke utstillingene våre.

– Samtidig har vi en del turister i byen. Turistkontoret er flinke til å informere om oss. Og tilbakemeldingene fra folk som finner veien hit er svært gode, sier Blekastad.

Gunvor Nervold Antonsen er blant fire kunstnere som er nominert til det som av mange regnes for å være den største prisens innen samtidskunst i Norge, Lorck Schive Kunstpris.

Prisen er et samarbeid mellom Christian Lorck Schive og Hustrus legat og Trondheim Kunstmuseum.

I 2015 mottok hun Nordens største tekstilpris, The Nordic Award in Textiles, fra Stiftelsen Fokus Borås, Sverige.

Kunstbøker

Den andre delen av utstillingen er Kurt Johannessens rundt 100 egenlagde kunstbøker – såkalte Artist Books som inneholder underfundige poetiske tekster og tegninger.

Til nå har han gitt ut 99 bøker på eget forlag. Han mener han vil passere 100 i antall akkurat i tide til utstillingsåpningen i Kunstbanken.

De aller fleste bøkene vil bli presentert slik at publikum kan bla i dem og de fleste er også til salgs. Det vil også bli vist trykk, tegninger, foto, objekter og tekstarbeider.

Kurt Johannesen regnes som Norges mest innflytelsesrike performancekunstner. Mange av bøkene har forbindelser til performance-arbeidene, men også til andre arbeid som tegning, trykk, objekter og installasjoner.

Sommerutstillingen åpner lørdag klokka 14 og blir stående fram til 11. august.

Artikkeltags