Favorittseier i konkurransen om nye Ankerhagen

Danske Urban Power vant arkitektkonkurransen om å utforme Ankerhagen med forslaget «Hamar Hills»

DEL

Bla bildene over for å se flere motiver av «Hamar Hills».

– Vi er utrolig stolte. Særlig når vi fikk høre at det ikke bare var juryens, men også publikums favoritt. Da ble vi bare enda mer glade. Det er viktig å ha lokalbefolkningen på vår side, sier arkitekt Rune Veile, og får støtte av kollega Sara Buhl Bjelke.

De hadde tatt turen opp fra København til Hamar for å overvære presentasjonen av konkurransen i Bylab Hamar. Det skulle vise seg å bli en innbringende tur.

44 forslag

Bylaben var fylt opp av deltakende arkitekter og nysgjerrig lokalbefolkning.

Totalt var det kommet inn 44 forslag til hvordan man skal bygge ut hele 20.000 kvadratmeter på Ankerskogen, der hvor gamle yrkesskolen i Hamar lå.

Og det var danskenes forslag som imponerte juryen mest.

– Forslaget «Hamar Hills» viser et meget godt hovedgrep og en tydelig, bærende idé gjennom hele prosjektet. Bidraget består av en nytenkende og spennende arkitektur, sa juryens representant da vinneren ble presentert.

– Vi har fått mange spennende prosjekter. Variasjonen er stor, og det gir godt grunnlag for å komme fram til en god løsning for kommunen og nabolaget. Og det er bra at denne konkurransen har skapt begeistring og engasjement rundt byggeprosjektet, sa Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud før man leste opp hvem som hadde vunnet.

Vinnerne er et lite dansk arkitektkontor, Urban Power, som allerede har utmerket seg i flere konkurranser.

– Urban Power har bare eksistert i fem år, og jobber med urbane prosjekter og utvikling av byområder. Dette passet med hva vi jobber med til daglig: Hamar-prosjektet har fokus på bærekraftighet og gode byområder, sier Veile.

– Det som har vært morsomt å jobbe med rundt denne oppgaven er at man har kunnet merke at Hamar kommune er veldig opptatt av å skape gode møtesteder for folk. Mellom husene og inne i husene. Og at man ønsket et mangfold i boligene. Riktig spennende, sier Bjelke.

– Hva tenkte dere rundt vinnerbidraget deres?

– Vi slet litt med å finne riktig skala, for vi fikk en vanskelig oppgave. Man hadde et tett område som man ønsket seg mange boliger, som samtidig lå i et område med masse en eneboliger og natur. Å få Hamar Hills til passe inn i naturen og den omkringliggende bebyggelsen var tøft, innrømmer Veile.

Nå skal vinnerkonseptet videreutvikles og bearbeides før man kommer fram til en reguleringsplan.

Målet er å sette spaden i jorden allerede i løpet av 2020.

VANT: Rune Veile og Sara Buhl Bjelke fra Urban Power hadde tatt turen opp fra København.

VANT: Rune Veile og Sara Buhl Bjelke fra Urban Power hadde tatt turen opp fra København. Foto:

– Fantastisk område

Urban Power vant for øvrig arkitektkonkurransen om å utforme Hunton-stranden på Gjøvik.

– Det er jo et så fantastisk område, med Mjøsa, så her ville vi være med på flere prosjekter.

– Dere kan like godt ha kontor her i Hamar?

– Ja, vi snakket litt på det. Vi burde være representert her, sier Veile og smiler.

Vinnerforslaget ble honorert med 500.000 kroner. På andreplass kom prosjektet «Alle oss fra Ankerhagen» fra Arkitema Architects (Oslo), som fikk 300.000 kroner. På tredjeplass fikk «Mere sammen» fra PIR II (Oslo) 200.000 kroner.

Artikkeltags