Spent på et trangere Stoppested Verden

VOODOO-INSPIRERT: Benin International Musical blander voodoo-rytmer med moderne elektrisk pop, rock og triphop. De er et av mange spennende innslag under årets versjon av festivalen Stoppested Verden som avvikles på Martodden lørdag og søndag.

VOODOO-INSPIRERT: Benin International Musical blander voodoo-rytmer med moderne elektrisk pop, rock og triphop. De er et av mange spennende innslag under årets versjon av festivalen Stoppested Verden som avvikles på Martodden lørdag og søndag.

Artikkelen er over 1 år gammel

– Komprimert men utvidet, sier Mocci Ryen om årets Stoppested Verden.

DEL

Lørdag og søndag dras den ellevte Stoppested Verden i gang. Denne gangen prøver Mocci Ryen seg med en festival på et mer begrenset område.

Mer intimt

– I fjor markerte vi tiårsjubileum, derfor tenkte vi at i det 11. året er det lov gjøre noe nytt. Derfor legger vi festivalen til jernbanemuseets område på Martodden, men bruker arealet helt ned mot strandkanten.

Ryen er spent på hvordan festivalpublikummet vil håndtere at det ikke nå blir en lang vandretur gjennom hele museumsområdet, som tidligere:

– Noen vil nok savne den lange gåturen. Jeg er spent selv, for det vil sikkert bli en tettere festival med flere opplevelser på et mindre område. Mer liv og røre. Blir det for trangt? Blir det intimt og koselig? Vi vet rett og slett ikke effekten av det valget vi har tatt i år, sier Ryen.

Samtidig har festivalen gjort noen spennende grep ved å samarbeide om å lage et stort kveldsshow med Briskebyturneringen lørdag (Matata Dance Crew, Benin International Musical, verdens beste fotballtrikser Tobias Becs og utbryterartist Christian Wedøy) og et samarbeid med den nye NFU Festival (festival i regi av Norsk Forbund for Utviklingshemmede). Den festivalen avvikles søndag.

Søppelkunst

Programmet er som vanlig svært omfattende, og vi oppfordrer leserne til å gå inn på festivalens nettsider. Men Ryen deler noen høydepunkter:

– Vi får besøk av tre vaskeekte geishas fra Japan. Det har vi ikke hatt på Hedmarken før, sier Ryen entusiastisk.

En geisha er en kunstner som bruker sang, dans, kalligrafi, blomsterdekorasjoner og teseremoni i sin opptreden.

– Søppel og miljøvern er i vinden. Fra Kenya vil Ocean Sole vise hvordan man kan lage fargerike kunstverk ut av utgåtte flipflops, forteller Ryen.

Gatekunstneren Peacetu skal dekorere festivalens maskot.

Og av forestillinger blir de en nederlandsk dronningfisk i gull som danser i vinden sammen med en rosa babyfisk.

India representeres med Grand Indian Circus, med akrobater, sjonglører, musikere, guruer og mytiske figurer.

– Og så kommer Benin International Musikal, et kollektiv fra Vest-Afrika. Musikkstilen har røtter i voodookultur og tradisjonelle sanger, krydret med pop, rock og hiphop.

I år kan festivalgjengerne kjøpe og smake på mat fra Thailand, Libanon, Mexico, Filippinene, Indonesia og Tyrkia.

Artikkeltags