– Dette er en feiring for alle, ikke bare for dem som er medlemmer i klubbene, sier Anders Wetten i Vang FL. Han håper at både folk som aldri har spilt fotball, som aldri kommer til å spille fotball, som ikke spiller fotball lenger, folk som er fra Hamar og som ikke er fra Hamar, og de som spiller fotball for andre klubber tar seg tid til å komme på Stortorget lørdag for å være med på å feire hundrevis av år med fotball og frivillighet i Hamar. Og selvsagt også de som er aktive medlemmer av HamKam og Vang FL.

Hyllest til breddeidretten

De har to klubbene har litt ulik profil. Vang som rendyrket breddeklubb, HamKam med både bredde- og elitesatsing. Mens Hamkam for tiden befinner seg på nest øverste nivå, er Vang i femtedivisjon, og har aldri vært høyere enn i tredje. Slik skal det være (men det skal nevnes at Vang FL har møtt både Wimbledon og Nottingham Forest i treningskamper).

I jubileumsåret har Vang FL rundt 200 medlemmer, mens HamKam har 400. Det blir tusenvis av medlemmer gjennom et hundreår. Klubbene har betydd mye for nærmiljøet sitt i lang tid.

– Dette er en hyllest til breddeidretten, og ikke minst til alle dem som har vært med på dugnad i alle disse årene, sier Wetten. Hvert eneste år legges det ned et stort antall dugnadstimer fra foreldre, og de gjør en viktig jobb for samfunnet, mene Wetten.

Bredden og dugnaden skal hylles med massevis av aktiviteter på Stortorget mellom klokka ett og fire. Sponsorene til klubbene stiller velvillig opp med aktiviteter av mange slag, blant annet kan du få testet skuddfoten. Freddy Kalas vil også underholde bursdagsgjestene.

Gode fotballvenner

Daglig leder John Anders Rise i HamKam er glad for at klubbene kan feire sammen, og mener det er helt naturlig at det blir sånn.

– Selvfølgelig skal vi være sammen om feiringen! Først og fremst klarer vi å lage en mye større fest sammen enn hver for oss. Og om det har vært noen rivalisering mellom de to hundreåringene tidligere, er det slutt på det nå. Det er helt naturlig å samarbeide, mener han.

– Vi jobber med det samme, nemlig at det skal være moro å spille fotball.

Lørdag skal unger i alle aldere få leke seg med ulik lek og moro, blant annet kan de få testet hvor kraftig skuddfot de har, men også en rekke aktiviteter som man ikke behøver å være fotballspiller for å ha glede av, lover Wetten.

Klubbfargene vil også brake sammen i vennskapelige showkamper på Stortorget, både mellom yngre spillerne, de eldste oldboysgutta, og noen midt i mellom.

Det blir også voksenselskap for de to klubbene. Det skjer hver for seg, henholdsvis på klubbhuset til Vang FL og Gregers.

Ryggraden i nærmiljøet

Ordfører Einar Busterud hyller begge hundreåringene.

– Både Vang FL og HamKam har vært og er ryggraden både sportslig og for nærmiljøene sine, og er bautaer for frivillighet og tilhørighet, sier Busterud, som selv spilte for Fart i yngre dager. Og som fikk bank rett som det var av årets hundreårsjubilanter.

Han er glad for at de har funnet sammen i hundreårsfeiringen.

–Det dette er klubber som har eksistert i hundre år fordi de har vært i stand til å utvikle seg, og som har hatt ildsjeler som har dratt dem videre. At de samarbeider om jubileet er med på å understreke denne evnen. Klubbene har fylt hver sine roller, HamKam som eliteklubb, og Vang FL med bredde, men samarbeid er framtida, mener Busterud, som kommer til å delta aktivt i feiringen lørdag.

– Det er bare å gratulere med hundre år, og ønske lykke til med de neste hundre!