Slik blir Kunstbanken-året

SPENT: Direktør for Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Ingrid Blekastad, er spent på om 2020-programmet vil slå an.

SPENT: Direktør for Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Ingrid Blekastad, er spent på om 2020-programmet vil slå an. Foto:

– Et spennende program, lover direktør Ingrid Blekastad hos Kunstbanken Hedmark Kunstsenter om aktivitetene dette året.

DEL

2020 er i gang med tekstilkunstner Åse Ljones fargerike tekstilverk og samarbeidende metallkunstner Pål Vigelands spektakulære kulturer i «Toklang». Og Hamar-kunstneren Endre Aalrust, som stiller med en helt unik videoinstallasjon som undersøker følelser som forlegenhet, skam og empati.

– Vi startet året med nyheten om at Norske kunsthåndverkeres fond for innkjøp har kjøpt Åses broderi, «Atterskim», som er utstilt i lokalene våre. Og folk har vært over seg når det gjelder utstillingene som henger her nå, med tilbakemeldinger som: «Den fineste jeg noensinne har sett», sier Blekastad entusiastisk.

De tre utstillingene blir stående fram til 1. mars.

Dette skjer

Resten av programmet for 2020 er allerede klart.

14. mars til 3. mai blir det tid for Østlandsutstillingen i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter. Forvent et bredt spekter av materialer, uttrykk og historier som gjenspeiler samtidskunsten i dag:

– Den har vi hvert tredje år, og vi har fått inn over 800 søknader om å få være med. Utstillingen samler rundt 60 kunstverk, og er blitt en attraktiv visningsarena for kunstnerne.

LOKAL: «Deep Blue Sea Horse» i akrylspray av Mathias Masarati Nordby.

LOKAL: «Deep Blue Sea Horse» i akrylspray av Mathias Masarati Nordby. Foto:

23. mai til 9. august er det duket for en skikkelig godbit, sett med lokale øyne. Da får Hamars Mathias «MA$ARATI» Nordby boltre seg i hele Kunstbankens lokaler alene.

– Verkene hans er fargerike, fabulerende og fulle av energi. Han har en masse planer for hva han skal fylle huset med. Blant annet har jeg hørt rykter om et gutterom med plakater, sier Blekastad.

29-åringen er fra Hamar, men har allerede fått seg et stort navn i kunstverden, med sin særpregede hip-hop- og popinspirerte stil.

Han beskrives som et friskt pust i norsk kunstliv, og vekker oppsikt både nasjonalt og internasjonalt.

22. august – 11. oktober gjester Elise Storsveen Kunstbanken, med collage, foto, installasjon, vev eller applikerte tekstiler, oftest med gjenbruksmaterialer.

Samme periode får Ottestad-kvinnen Ingunn Kleppan slippe til, med smykker som hedrer kvinner i utstillingen «Hommage til ...»

Hun bruker for det meste sølv, men kan også benytte seg av gull, steiner og perler i detaljene. Enkelte av smykkene er laget i treverk, og smykkene kan bæres eller henges på veggen.

Siste kunstner ut denne perioden er Karianne Stensland, som undersøker og reformulerer hva arbeid og kunst kan være, og tar opp temaer som kjønn, makt og range ved hjelp av improvisasjon, humor og alvor.

JOMFRU: «Jomfrudronningen Elizabeth 1 av England» av Ingun Kleppan.

JOMFRU: «Jomfrudronningen Elizabeth 1 av England» av Ingun Kleppan. Foto:

23. – 25. oktober avvikles Kunstfestivalen i Hamar.

– Det er andre gang. Forrige gang, i 2018, var også første gangen vi gjorde det i Hamar, og da var det en videreføring av Kunstmarkedet. 50 kunstnere var med sist. Selv om mesteparten av deltakerne er fra Hedmark så vil det denne gangen også være kunstnere fra Oppland-siden representert. For kunstnerne er dette blitt selve møteplassen, for det er jo slik at kunstnerne ofte jobber individuelt. Her får de vært sammen og sett og kommentert hverandres arbeider, forteller Blekastad.

POPULÆRT: Workshop med Mailind Solvid Mjøen under Kunstfestivalen 2018.

POPULÆRT: Workshop med Mailind Solvid Mjøen under Kunstfestivalen 2018. Foto:

7. november til 30. november skal Geir Stormoen fra Elverum ha utstilling i Kunstbanken. Han er kjent for veiskulpturen «Kvitkrull» i Elverum og «Kongle» i rundkjøringen i Brumunddal. I Hamar skal han stille ut sine arbeider, i små og store formater.

Samtidig skal Randi Liliequist vise sine stoffuttrykk i utstillingen «Framskrittet, dit høna sparker». Det er stoffuttrykk hvor hun bruker den grafiske teknikken monotypi.

Terje Abusdal har gjennom fotografi utforsket de skogfinske områdene, spesielt på Finnskogen. Fire års fotografering har blitt til utstillingen «Slash & Burn».

I Kunsthjørnet, som holder til i området som tidligere huset kafeen på Kunstbanken, skal man tre ganger i løpet av året skifte utstilling.

Et av høydepunktene her blir Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen, som i forbindelse med Nordisk Poesifestival, vil holde utstilling mellom 3. mars og 26. april.

– Han har jobbet sammen med Senja-dikteren Arvid Hanssen, og har tatt bilder til Hanssens dikt.

Flere besøk

Ellers opplyser Blekastad at Kunstbanken-året 2019 ble en opptur, med 6.633 besøk, 330 flere enn i 2018.

– Tar man med de 4.720 besøkende på vandrerutstillingene så ender vi opp med et besøkstall på 11.353 for fjoråret, sier Blekastad.

– Nå er vi blitt Innlandet. Hva skjer med Kunstbanken Hedmark Kunstsenter videre?

– Det vet vi faktisk ikke. Dette er et spennende år der politikerne må velge hvilken retning vi skal ta. Vi mener at det definitivt er et behov for å opprettholde dagens struktur, med kunstsenter på Hamar og Lillehammer. Selv om vi er blitt til et fylke.


Artikkeltags