Det har blitt mer en livsstil enn en hobby. Golfingen betyr mye for André. Men for ti år siden var det innebandy som var tingen. Innebandy og planer om å studere eiendomsmegling.

– Jeg bodde i Oslo og fem dager før skolestart på Handelshøyskolen BI i 2006 fikk jeg hjerneslag. Jeg husker ikke noe fra det, og ikke de neste åtte, ti dagene, forteller André.

Da han fikk hjerneslaget klarte han å ringe nærmeste familie, men han klarte ikke snakke. Ambulanse ble tilkalt og André ble kjørt til Ullevål. De neste månedene og årene tilbrakte André inn og ut av rehabiliteringsinstitusjoner, og han var innom både Lovisenberg Diakonale Sykehus, Sunnaas, Beitostølen helsesportsenter og Catosenteret i Son.

Kjempet seg tilbake

Leger rundt André mente at han aldri kom til å gå igjen etter hjerneslaget. Utallige timer med målrettet gjenopptrening gjorde at André kunne vise at de tok feil.

Sommeren 2008 fikk André sin egen leilighet, men planen om utdannelse innen eiendomsmegling ble lagt på hylla. Livet hadde tatt en helt annen vending enn André hadde sett for seg, uten at det har satt en stopper for evnen til å se framover og planlegge. Planene nå er bare litt annerledes.

– Det hadde vært verre hvis jeg hadde fått hjerneslaget etter jeg hadde startet på utdannelsen, mener André bestemt.

Men noe måtte han finne på.

Ble hektet

– Mamma skjønte at jeg savnet å ha en aktivitet å drive med, så hun tok kontakt med Elverum Golfklubb og Golf – Grønn Glede (et tilrettelagt golftilbud red.anm.). Det første året puttet jeg bare, men når jeg kom meg ut på driving rangen – da var det gjort, smiler André.

Nå er hamarsingen tilknyttet Atlungstad Golf og har et imponerende handikap på 12,9. Dette til tross for at André er lammet i hele sin høyre side. Det vil si at han spiller golf kun med venstre hånd.

– Jeg vil ikke si at det påvirker golfspillet mitt noe særlig, sier André, hvis mål er å komme seg under 10 i handikap.

Bildeserie

Golfspilleren

Årets forbilde

De siste årene har André markert seg som en habil golfspiller i miljøet. I år tok han blant annet seieren i Østlandsserien. Flere har lagt merke til den ivrige golfspilleren, og for første gang i år ble tittelen «Årets forbilde» utdelt under Golfforum på Fornebu.

Den var det André som fikk, til stående applaus fra hele salen.

– Jeg var så nervøs da jeg skulle ta imot prisen. Jeg hadde spasmer i hele høyresiden da jeg gikk opp. Jeg visste jo ingen ting om dette, ler André.

– Det betydde litt for deg å få den, altså?

– Ja, det var stort, sier André beskjedent.

Jobb er viktigere

Selv om golf har blitt en særdeles viktig del i Andrés liv er det allikevel én ting som er viktigere for han. Ønsket om fast jobb.

– Jeg skulle gjerne fått meg en fast jobb. Man havner  langt bak i køen når man ikke er funksjonsfrisk, men jeg skulle gjerne bidratt et sted, sier André som i dag jobber som tilkallingsvikar på Spar Sannerud. Denne jobben trives han med, men drømmen er noe fast slik at han får stabilitet.

– Du blir ikke nedstemt av å få nei etter nei?

André tenker seg litt om før han svarer.

– Nei. Jeg vil lykkes med dette også, og da må jeg bare gutse på, svarer han.