– Jeg har fortsatt krutt i meg, sier Sandra Li.

For snart to år siden skrev Hamar Dagblad om Li som valgte å gå fra fast jobb som sykepleier og veileder hos helsebedriften M3 Helse til å etablere egen bedrift under det som for mange er slutten av yrkeskarrieren.

I den nye bedriften skulle hun ta imot pasienter som kjemper mot vekten eller trengte en viktig livsstilsendring.

Nå kan hun erklære at Sandra Li Helse & Livsstil er en suksess.

– Det skulle være et forsøksprosjekt. Målet var å jobbe akkurat passe mye slik at jeg kunne ta vare på min egen helse, og samtidig drive med det jeg elsker. Men når snøballen har begynt å rulle så går det fort. Fastlegene har begynt å interessere seg for hva jeg har å tilby og henviser pasienter til meg. Og jeg har fått mye mer å gjøre enn det jeg trodde, sier Li.

Gode samtaler

Nå har hun flyttet bedriften fra trange lokaler i Falsens gate og opp i toppetasjen på St. Olavs gate 61. Her her deler kontorlandskap med anestesilege, psykolog og psykiatrisk sykepleier i lokalene hvor Østbyen legesenter tidligere holdt hus.

Hun har fått en ny medarbeider, livsstilsveileder Trine Lise Stenbakk, som har psykiatriutdannelse og lang fartstid rundt det med å jobbe med mennesker.

En dag i uka er hun på kontoret og tar tak den mentale biten til de som søker hjelp og veiledning hos Sandra.

– Å få en jobb som kombinerer både det psykiske og det somatiske føles veldig givende, sier Stenbakk.

For pasienter som kommer til Li skal følges opp tett.

– Når det kommer til livsstilsendring så handler det vel så mye om det mentale. Mange kan ha med seg en bagasje som er ganske tung, og da er det veldig godt for meg å ha Trine å spille på. Gull i forhold til det å sitte alene å være smart selv, sier Li og fortsetter:

– Den gode samtalen er viktig. En må være nysgjerrig på folks liv, hvis ikke blir hjelpen en skal yte overflatisk.

Blodprøver

Pasientene som kommer til Li kan ha blodprøver med vedier utenfor normalområdet og høyt blodtrykk og høyt kolesterol, eller sliter med vonde knær og hofter. Mange opplever søvnproblemer og har andre plager knyttet til vektoppgang.

– Jeg er opptatt av å se hele mennesket. Å skape endringer er en vanskelig prosess og tar tid, derfor har vi lang oppfølging også etter endt mål. Når alt kommer til alt så er det helse som er viktigst. Pasienter som får til endringene kan stolt framvise blodprøver som viser at ting går i riktig retning. De blir mindre andpustne av å gå i trapper, sover bedre om natten og livskvaliteten kommer tilbake.

Pasientene som kommer til Li og Stenbakk går igjennom samtaler, får veiledning rundt kosthold og mosjon, er med på inspirerende gåturer og andre aktiviteter i regi av klinikken.

Li har knyttet til seg et samarbeid om å lage mat med den kjente kokken Charlotte Mohn Gaustad hvor man lager måltid med gode proteinkilder og sunne grønnsaker.

Og nylig inngikk hun et partnerskap med fiskehandleren i byen, Kjetil Holen.

– Han fikk i oppgave av meg å komponere fiskeretter uten fløte, rømme, sauser og smør. Kjetil tok utfordringen og nå har vi hatt grupper som gjennom han har lært seg å tilberede virkelig sunne fiskemåltider, sier Li og erklærer:

– Fisk er noe av det sunneste vi kan ha i oss.

Lego-besteforelder

Den yngste pasienten er 20 år, den eldste er nesten 80 år. Sent i livet og klar for ta tak i helsen.

– Det er åpenbart aldri for sent?

– Hva slags besteforelder ønsker du å være? Vil du være en som ligger på gulvet og bygger Lego med barnebarna? Være aktiv og henge med? Man kan leve veldig lenge i dag. Den eldste pasienten har lagt om kostholdet, begynt å mosjonere og gleder seg stort over at hun er med på seniordans.

Om en måned fyller Li 65 år.

Sengründeren ser for seg at hun har mange år igjen i yrkeslivet:

– Jeg føler at jeg lærer noe nytt hele tiden, og jeg har mye igjen å gi. Det er aldri for sent å starte på nytt.