Inne på kontoret til Andreas Eriksen gjør Tommy Olsen seg klar for opptak. Han er sportssjef for langrenn på idrettsgymnaset Wang, sportslig leder i Ottestad IL og leder av toppidrettskompetansesenteret Input region Innlandet.

– Det er første gang jeg gjør dette, men det skal bli moro. Jeg skal snakke om alle typer testing som man gjør i idretten, sier Tommy.

Lyd i farta

Fenomenet podkast får stadig flere tilhengere. Det er lyd- eller videoopptak som distribueres på Internett og som man kan abonnere på.

Et nettsøk viser at i Hamar er det bare Espern Aktivitetspark og Hamar Frikirke som driver med podkasting, foruten gutteromsproduksjonene:

– Ingen andre treningssentere i landet hadde gjort dette før oss, og vi hadde lyst til å være først ute i vårt marked. For vår del er vi i en fase med litt prøving og feiling, men podkaster er noe som er på vei opp og fram og som kan slå veldig an, sier Andreas Eriksen.

Esperns podkast heter «Treningspodden». Foreløpig har det kommet ut åtte episoder, og temaene spenner fra treningstips, kosthold og treningsmotivasjon til trening for kreftrammede.

– Vi ønsket oss enda en kanal til å nå ut til folket; noe som ikke var direkte salgsrelatert. Snarere ønsket vi heller å vise fram mye av den kompetansen som vi sitter med på huset.

Mange Oslo-lyttere

– Mange liker podkast fordi de kan lytte mens de gjør noe annet, og de er ikke avhengig av å følge et sendeskjema, sier Eriksen.

– Hvordan har podkasten blitt mottatt?

– Veldig bra. Mange positive tilbakemeldinger fra Esperns medlemmer og fra andre. Men vi ser er at vi har like mange lyttere i Oslo som her på Hamar, og det er vel en konsekvens av at podkasten foreløpig er et fenomen man har omfavnet i storbyene. Vi får tar det som en bekreftelse på at det vi lager er verdt å høre på for alle.

– Hvorfor vil dere gjøre dette?

– Vi gjør dette fordi vi håper dette er med på å styrke vår posisjon i markedet og styrke vårt omdømme og vår merkevare. Det er et tillegg til alt det andre faglige vi holder på med innen trening. I sum så håper vi selvsagt at folk vil oppfatte Espern som en seriøs aktør som man vil være medlem av, selv om det ikke er lett å måle direkte effekt av det å gi ut en podkast.

Snart åpner Fønix på CC Stadion, og det er allerede flere andre aktører som kjemper om treningssenterkundene i Hamar.

– Det er en tilspisset konkurransesituasjon i Hamar. Mange spør om vi skal ha tilbud og kampanjer med store rabatter, men vi har valgt å gå en helt annen vei: Å fremme faget vårt.

Nye episoder

På tredemølla inne på Espern er Svein-Erik Edvartsen i ferd med å trene intervaller.

– Kult og innovativt! Jeg visste ikke at de hadde egen podkast.

– Jeg jobber på Ullevål stadion hver dag, og pendler mye. Da skal jeg jammen meg høre på podkasten deres, sier NFF-lederen.

Inne på kontoret til Eriksen er man i gang med å planlegge nye podkaster:

– Vi oppdaget nå at det har dukket opp en stor nasjonal aktør som har lagt ut en podkast som de kaller «Treningspodden». Vi hadde ikke kjøpt merkenavnet, så vi har vel ikke så mye annet å si enn at de burde ha gjort en bedre research på forhånd, sier Eriksen.

– Men, det kan jo være at det fører til at det blir flere som lytter til podkasten vår.