Gå til sidens hovedinnhold

Sonja samler på reklame

– Noe klarer jeg bare ikke å kaste, sier Sonja Karin Foss. 88-åringen på Hamar vest samler på gammel lokal reklame.

Artikkelen er over 4 år gammel

I Kristian Bakkens veg på Hamar vest sitter 88 år gamle Sonja Karin Foss på et imponerende utvalg av gammelt reklamemateriell fra Hamar og Hedmark.

Det du samler på kan komme til nytte en dag

Sonja Karin Foss

Gamle kleshengere

Allerede i entreen kommer den første historien:

– Se her! Her er kleshengere fra ulike klesforretninger i Hamar. Jeg har jobbet i en av dem, Brødrene Dobloug. Jeg jobbet der mens butikken het Stenvaag Jensen, før butikken ble til Dobloug, forteller Sonja.

Sonja går inn i stua og finner fram en stor bærepose. Her finnes alt fra servietter som viser Veikro-nettet til en gammel tilbudsavis fra Skotten.

Hun serverer en historie rundt hver av reklameklippene som er i den store posen.

– «Trafikantens katekismus, av bilsakkyndig Reidar Vendkvern». Han var trafikklærer og ga ut dette heftet, forteller hun.

– Og her: H. Nordstrøm. Det var et bakeri og konditori her på Hamar. Han har gitt ut et julesanghefte som reklame. Hvem hadde funnet på å gi ut noe sånt i dag? undrer Sonja.

Sønnen Ole, som nå bor i Molde har begynt å poste noen bilder av Sonjas reklamemateriell inn på Facebook-gruppa «Du vet du er fra Hamar når du ...»

– Det er utrolig mye hun har tatt vare på. Hver gang jeg besøker henne blir jeg presentert for nye ting. Og hun har en masse god historikk innabords, forteller han.

«Fra min mor Sonja sitt rikholdige arkiv. Før plastbæreposenes tid», skriver Ole på Facebook og legger ved bilder av tre papirposer fra Baker Olsen, Johan Sverre Olsen, og Strømpespecialen AS.

Baker Olsen holdt til i Storhamargata 11 på Hamar. Sonja hadde reklamemateriell liggende rundt det gamle bakeriet.

«Har De forsøkt Olsens slankekavring? For sunnhet og velvære», står det på papirposen.

Da barnebarnet til bakeren fikk høre om at Sonja satt på reklame fra bestefarens bedrift, ble han entusiastisk og oppsøkte Sonja.

– Jeg ga han alt jeg hadde. Han ble så fornøyd. Der ser du: Det du samler på kan komme til nytte en dag, sier hun.

«Foreldregave til anskaffelse av piano ved Rollsløkken skole. 5 kroner», står det på en kupong som Sonja fisker ut av plastposen.

– Jeg lurer på om det ble noe skolepiano etter denne innsamlingen, sier Sonja og smiler.

Noen av reklamene har i 2017 et litt komisk drag. På et kort står det å lese: «Til mannen i huset. Her er Deres nye tobakk».

– Hvorfor samlet du på alt dette?

– Jeg vet faktisk ikke hvorfor jeg har tatt vare på all denne reklamen. Jeg har flyttet en to-tre ganger, så har det bare blitt med videre. Men det har vel med at når jeg merket at en lokal bedrift var i ferd med gi seg, så ville jeg ta vare på det materiellet jeg satt på. Jeg klarte ikke å kaste det, sier Sonja.

– Har du litt samlemani?

– Hehe. Nei. Jeg er ingen vanlig samler, som tar vare på alt. Og mye av det jeg hadde er gitt bort. Men jeg husker at jeg var opptatt av butikkene i Hamar. Det jeg hadde som kunne minne meg på hva som fantes i byen, ville jeg ta vare på. Da den ene eller den andre butikken forsvant i Hamar, så ville jeg ta vare på minnene om den forretningen.

Tidlig enke

Sonja selv har en spennende livshistorie:

– Jeg ble tidlig enke. Mannen min døde bare 44 år gammel, i 1966. Jeg sto på bar bakke og hadde to barn som jeg skulle forsørge. Det var over 70 søkere på to stillinger som datapunchere på Kommunesentralen for Øst-Norge, men jeg tror de valgte meg, nettopp fordi jeg var enke. For mange av dem som tok seg jobb på sentralen var damer i midten av 20-årene som raskt ble med barn og som da forsvant ut, erindrer Sonja.

Sonja jobbet på datasenteret med Husdyrkontrollen og punchet data for 280 meierier over hele landet, både for Hedmark Meieri og andre.

– Husdyrregistreringen for både melkekyr, sau og geiter ble opprettet på oppdrag fra landbrukshøyskolen på Ås, så vi var sentrale i landet. Vi holdt først til i de øverste etasjene på Hamar Arbeiderblad, deretter fikk vi lokaler i Triangelgården.

– Datasentralen hadde masse oppgaver for kommunene i Norge. «Hullkortsentralen» fikk sekkevis med post bestående av punchekort. Mye data som måtte føres inn, og det gikk jo nærmest på heldøgnsbasis med flere skift for oss som jobbet der. En tøff jobb, men jeg ble værende til jeg var 67 år. I 1997, sier Sonja.

Hun graver i posen. Opp kommer en plastholder med logoen til hennes gamle arbeidsplass.

– Du kan få ta med deg den hvis du vil.