De skaper hockeyfesten i Hamar

FAST INNSLAG: Håvard Arnesen sammen med kona May Britt er fast innslag på tribunen.

FAST INNSLAG: Håvard Arnesen sammen med kona May Britt er fast innslag på tribunen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Stjernen-keeperen Harald Arntsen skulle bare på langhelg i Hamar i 1971, og ble værende. Vi har møtt han, kona May Britt og de andre trofaste Storhamar-fansen som møter opp hver gang.

DEL

Ishockeyen i Hamar samler alle.

Fart og spenning

Kjell Uthus har oppdratt både sønner og barnebarn til å bli like gærne etter ishockey som seg sjøl, om ikke verre.

– Hvis du sitter på en fotballkamp og kommer til å snu deg mot sidemannen, så kan det hende det skjer noe utpå grasmatta. Et mål, for eksempel. Og det kan være det eneste som skjer i løpet av 90 minutter. Og akkurat da fulgte du ikke med. Sånn er det ikke i ishockey. Der er det fart og spenning hele tida. Skjønner?

Klart. Rene nyttårsfyrverkeriet i ishallen på Hamar under sluttspillet i NM, lydnivået er på tinnitus-risiko, lys blinker, og musikk dundrer, og som en del av showet driver de blågule fra Storhamar og spiller ishockey mot de oljeglatte fra Stavanger.

Kjell Uthus har med seg to sønner, to barnebarn og et par venner denne kvelden. Sønnen Terje blir framhevet som den mest ihuga supporteren av dem alle.

– Alt går så fort, det er intenst, det er fysisk, og et lag kan lede 3–0 mot slutten, og likevel kan det andre laget rekke å snu kampen helt, sier Terje, som har fulgt Storhamar siden han var 15 år i 1988. Etter at OL-hallen på Hamar ble bygd i 1992, har familien hatt sesongkort. Bedriften deres, Sykkel og Motor, Elverum, sponser Hamarlaget.

– Med ganske mye, sier far Kjell Uthus.

– Hockeyen er blitt noe hele familien samler seg om, sier Terje.

– Vi bruker faktisk hockeyen som terapi. Vi har hatt en del dødsfall og triste ting i familien. Da hjelper det å komme hit og gå inn i noe helt annet.

Gjemmer seg

– Av og til, roper funksjonær Charlotte Neskvern Moen, – av og til finner vi folk som har gjemt seg på do. Derfor kommer vi to timer før kampene, for å se om det er noen på do som prøver å lure seg unna betaling.

Charlotte får nesten tårer i øynene når hun snakker om Storhamar.

– Jeg synes det er så fint å få kunne være frivillig hjelp her. Da støtter jeg gutta som lager så mye moro for oss. Når Storhamar vinner, er det fest i hele Hamar, sier Charlotte.

I kampen om NM-gullet, er det ennå uvisst hvordan det går. Storhamar kan vinne.

Det trodde sannelig ingen for snaut to år siden. Da var Storhamar en dag fra konkurs, som de sa redningsmennene, som fikk samlet investorer og folk flest til en veldig dugnad. Samme dagen omtrent kom også treneren Aleksander Smirnov på banen, og så snudde alt.

Borte er jåleriet med Dragons og ytre staffasje, nå handler det om nøkternhet og hardt arbeid.

Digger Larrivée

I gangene bak amfiet løper haugevis av smårekrutter i for lange hockeyskjorter, oppsilte av både kampen og altfor mye brus.

– Jeg spiller ishockey på Storhamar sjøl. Den beste er Larrivée, for han har nummer 23 på drakta og jeg har bursdag 23. mars, sier Kevin Aleksander Nordstad (9).

Like ved sitter et par kledd i Storhamar-drakter. Blodfans fra Hedmarken fra tidenes morgen, antagelig.

Men nei, da.

– Jeg er innflyttter, ler Harald Arntsen. – Jeg skulle til Hamar på besøk ei langhelg i 1971, og så blei jeg, sier Arntsen fra Fredrikstad, som jo også er en ærverdig ishockeyby.

– Jeg får vel si det: jeg var keeper på Stjernen. Men det er lenge sia.

Artikkeltags