Adam Schjølberg til Festiviteten

BOK: Adam Schjølberg ga i september ut boken «Mannual» og reiser nå rundt og holder foredrag om å være mann.

BOK: Adam Schjølberg ga i september ut boken «Mannual» og reiser nå rundt og holder foredrag om å være mann.

Av

Komikeren Adam Schjølberg inntar Festiviteten Bar & Scene fredag.

DEL

Med utgangspunkt i boka «Mannual», som kom tidligere i høst, skal komikeren holde et foredrag rundt det som er vanskelig og det som er tabu.

Regn med latter og tårer.

– I boka skriver jeg om hvordan jeg har kommet meg igjennom utfordringer jeg har møtt i livet. Jeg har hatt svulst i hodet og har gjennomgått en voldtekt. Ved å våge å dele det så har det vært min løsning for å bearbeide, sier Schjølberg.

Det skal også handler mye om maskulinitet og machokultur når Schjølberg entrer scenen.

– Hva er det i mannsidentiteten som utfordrer min mentale helse? Som homofil har jeg i hele mitt liv følt meg «midt imellom»: Jeg kunne ikke henge med gutta på samme måte som andre, og jeg fikk aldri helt innpass hos jentene heller. Det endte med at jeg måtte avklare mitt eget forhold til min maskulinitet. Og ikke skamme meg over feminiteten i meg.

Han lover en løs og ledig tone i foredraget, med blanding av alvor og skjemt:

– Jeg er jo komiker. Og når jeg ser tilbake på valgene mine så kom det mye morsomt ut av det jeg foretok meg. Noen «mannevalg» er ganske dumme.

– Det ligger en stolthet i det å være mann, og når man våger å snakke ut blir det både humor og alvor ut av det hele. En ting som overrasker meg er at det fortsatt er en del temaer som det er tabu å snakke om.

Han mener derfor at menn burde omfavne november måned i langt sterkere grad enn de gjør i dag:

– Det er jo selve mannemåneden, med fokus på prostata og det hele. Jeg skulle ønske at flere stilte opp og brukte denne måneden til også å snakke ut om de vanskelige tingene.

Artikkeltags