Bybursdag med ny utstilling

SAMLET INN: Espen Hårseth har rigget utstillingen i Røhnegården, som tar for seg Hamar systuer og arbeiderhistorie.

SAMLET INN: Espen Hårseth har rigget utstillingen i Røhnegården, som tar for seg Hamar systuer og arbeiderhistorie. Foto:

Hamar fyller 170 år. Det markeres med utstillingsåpning og foredrag i Røhnegården torsdag.

DEL

Utstillingen «Rød tråd» er på plass i Røhnegården. I dag skal Knut Bakke lose folk gjennom bursdagsfeiringen, og Marie Kløvstad skal fortelle mer om historien bak utstillingen, som blir stående fram til teaterstykket med samme navn skal ha premiere i mai.

Utstillingen tar for seg Hamars sydamer, som satt i disse lokalene. Og den tar for seg Kristine Andreassen, som fikk jobb i Sterud Systue da hun flyttet til Hamar i 1913.

– Hun startet Hamars første kvinnelige fagforening, forteller Espen Hårseth fra Domkirkeodden Anno Museene i Hedmark, som har hatt ansvaret for utstillingen.

– Andreassen tok på seg mange politiske verv i arbeiderbevegelsen og var tidlig opptatt av barnehageplasser, hvilehjem for husmødre og alenemødres ve og vel, forteller Hårseth.

Foruten en framstilling av kvinnebevegelsens framvekst i Hamar blir det også søkelys på Sterud-bedriftens historie.

– Det har ikke vært belyst i utstillinger før, sier Hårseth.

I lokalene står en gammel symaskin, en sydukke og en flott kjole sydd hos Sterud.

Det er også funnet flere originalgjenstander fra Sterud-butikken i tillegg til originalfanen fra Hamar Arbeiderpartis kvinneforening, hvor Andreassen var formann i to perioder.

Artikkeltags