Kåserer om jazzen på Heia Hamar

LANGT JAZZLIV: Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk er blitt 81 år og ser tilbake på et langt liv som jazzelsker - både som utøver og som lytter.

LANGT JAZZLIV: Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk er blitt 81 år og ser tilbake på et langt liv som jazzelsker - både som utøver og som lytter. Foto:

Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk tar med seg Dag Orbakk og kåserer om jazzens historie på Heia Hamar.

DEL

De kaller seg «to gamle jazzentusiaster», Bjørn Kristen «Ki» Ørbæk og Dag Orbakk. Lørdag ettermiddag skal de lage en hyggelig seanse for byens jazzelskere, der de kåserer, spiller originalinnspillinger og viser bilder fra jazzens historie.

– Vi snakker om alt fra Ella Fitzgerald til mitt eget liv som amatørmusiker, sier Ørbæk og smiler.

Han har blitt 81 år. Med seg under armen har han en bok fra 1994, som Arne Staff skrev om jazzen historie i Hamar. Der finner man et bilde av «Ki» som 19-åring. Han og broren Anders var med i mange jazzband i Hamar, blant annet Jazz Town.

– Under andre verdenskrig var jazzen forbudt av okkupasjonsmakten fordi det var «den sorte manns musikk», og den kom fra Afrika. Og fordi tekstene ofte var på engelsk. Men folk gjorde opprør ved at de arrangerte konserter hvor det sto «Blå Måne» og «Rosen på damesykkelen» istedenfor «Blue Moon» og «Honeysuckle Rose» i repertoaret på plakaten. Det gikk under radaren hos tyskerne, sier Ki og ler.

Og etter andre verdenskrig fikk jazzen en voldsom oppblomstring. Det gjorde også jazzen på Hamar, hvor det dukket opp utallige jazzklubber, storband og danseorkestre.

Alt dette kan man få vite mer om ved å møte opp på Heia Hamar førstkommende lørdag.

Artikkeltags