Nå har Heidi og Karin fått sitt eget yogasenter

To ivrige ambassadører for yoga har etablert et eget yogasenter i Parkgata. Målet er at byens yogafrelste skal møtes.

DEL

Sveip bildene over for å se flere motiver.

– Det har vært viktig for oss å skape et yogamiljø i Hamar og lage et sted som er koselig, sier Karin Austeng og tar med avisen på omvisning i et nytt yogarom, resepsjon/butikk, oppholdsværelse og garderobe.

Hun har flyttet yogabedriften Studio 108 til fra Hjellum stasjon til Parkgata 13 (tredje etasje over bedriften Hvil Vingene).

Her har også Heidi Ann Hanssen flyttet inn med sitt enkeltmannsforetak Maxrelax Yoga.

Sammen har de bygget opp et yogastudio som skal ose av harmoni og velvære.

Spice Girl inspirerte

Austeng startet opp på Hjellum stasjon i 2016, men lokalene ble for dyre.

– Jeg måtte ha kostnadene på et nivå som gjorde det forsvarlig å drive på med yoga tre ganger i uka, for yogaen er foreløpig kun en hobby, sier Austeng, som til daglig er markedssjef i selskapet Vekstra.

– Men ved å flytte til sentrum har vi lettere tilgang på folk som kan komme. De store treningssenterkjedene finner de en radius på sju minutters gange, også etablere de seg dersom det er nok folk innenfor denne radiusen. Med denne beliggenheten skal vi kunne nå langt flere folk, sier Austeng og smiler.

Hun hadde sitt første møte med yoga under lærerstudier i England i 2002.

– Geri Halliwell i Spice Girls drev med yoga og det gjorde meg nysgjerrig, så da ble jeg med på noen klasser på et treningsstudio for å prøve, sier Austeng og smiler.

– Jeg oppdaget umiddelbart at stresset i kroppen ble redusert. Etter en yogaøkt så har jeg begge hjernehalvdelene på plass og man er mer til stede, sier Austeng.

Hun startet med daglig praksis i 2013.

– Sønnen min ble astmasyk, og jeg kom meg ikke ut og kunne ikke lenger være med på klasser. Jeg oppdaget samtidig at Ashtanga yoga var krevende nok til at jeg fikk tilfredsstilt mitt behov for trening, så jeg skaffet en personlig trener som kom hjem til meg en gang i uka. Stress og bekymringer forsvant plutselig.

Den gangen bodde hun i Oslo.

I 2016 flyttet Austeng til Hamar.

– Jeg drev med Ashtanga yoga, og det var det ingen som underviste i her. Da tenkte jeg at det var greit å skape et Ashtanga-miljø.

– Ashtanga er veldig fysisk. Mange tror at denne yogaformen er veldig vanskelig. Ja, det er mer intensivt, med helt faste serier. Man starter med åtte solhilsen, og så må man igjennom 70 øvelser som man må igjennom på høyre og venstre side, med pust. Men: Det er bare på slutten at man går igjennom en krevende sekvens, ellers er det øvelser som alle kan klare, understreker Austeng.

Hanssen er med og holder Ashtanga-kursene på Studio 108. Hun har i tillegg spesialisert seg på Aerial Yoga.

Tekstiler henger fra taket i yogarommet som deltakerne kan bruke til øvelser.

– Folk kan være skeptiske, men med litt instruksjon så går det veldig bra. Og folk har det veldig gøy. Man kan leke og man kan gjøre avanserte yogastillinger, sier Hanssen.

I tillegg driver hun med yogamassasje.

– Jeg har praktisert yoga siden 2011 og har brukt det som rehabiliteringsmetode. Jeg har de tre siste åra vært yoga og pilatesinstruktør hos Espern aktivitetssenter.

Blir et «must»

Pust er essensielt i yogaverdenen:

– Mange tror at yoga er veldig spirituelt og noe rare greier, men det vi fokuserer på er at man skal bruke pusten. Alle øvelsene er laget for at man skal puste ordentlig. Treningsutbyttet er en bonus, ikke en førsteprioritet i det vi underviser.

Hos Studio 108 legges det opp til åtteukers kurs. Folk kan kjøpe hele kurs, kjøpe klippekort eller drop-in. I lokalene er det plass til 20, men Austeng og Hanssen forsøker å holde deltakertallet på rundt 15.

– Mange velger faste kurs, for da er man garantert at man får være med, for det begynner å fylle seg opp.

– Hva sier folk som har vært igjennom kursene?

– Mange føler at det blir et «must» i hverdagen, og starter med daglig praksis.

– Å leve et liv med jobb, familie og fritidsaktiviteter er tøft. Jeg er opptatt av at yoga skal passe inn i livene til folk.

10. januar får studioet besøk av den verdenskjente yogalæreren, Ellen Johannessen. Hun regnes for være den som tok Ashtanga yoga til Norge, bor i Nepal og underviser over hele verden. Og tre nye instruktører er på vei som skal tilby kurs for unge mellom 13 og 16 år, Yin yoga samt Yoga og mat.

I mai kommer Stu Girling fra England. Han regnes for å være en av de i verden med best kompetanse på yogaanatomi.

– Hvor kommer forresten 108-tallet i bedriften din fra?

– 108 er et veldig viktig tall innen både yoga og hinduismen. Det er blant annet 108 perler i malakjedet som mange bruker til å meditere, sier Austeng.

– Hvor ønsker du å dra Studio 108 i framtiden?

– Yoga er det gøyeste jeg gjør. Ambisjonen er bare å få flest mulig til å drive med yoga, for da får man et verktøy for å håndtere stress og utfordringer bedre. Du får kontakt med kroppen, og du lærer nye måter å bruke kroppen på, og det kan man overføre til andre deler av livet, sier Austeng.

Artikkeltags