– Rett før jul hadde vi en helg med Gråtass før det fortsatte med Oslo Gospel Choir og så kom Marcus & Martinus. Rundt 3.000 mennesker på besøk på tre arrangementer. I tillegg var det like mange innom biblioteket den helgen. Og vi hadde «Jul i kulturhuset». Jeg er sikker på at vi hadde rundt 7.000 mennesker innom kulturhuset på tre dager. Det er 25 prosent av Hamars befolkning, det, sier Terje Gloppen.

– Inntrykket mitt er at alle finner noe de har lyst til å besøke, og at de som går ut herfra har et sterkere ønske om å komme igjen.

I toppetasjen ligger hjertet av kulturhuset, alle øvingssalene. Det er det mest verdifulle vi har

Terje Gloppen

Brutal start

Det ble en tøff start for Terje Gloppen. På utrolig kort varsel ble han stand-in for kulturhussjef Durita Brattaberg som ble rammet av en alvorlig kreftsykdom (hun har vært åpen på diagnosen).

Samtidig var avisspaltene fulle av kritikk mot programmet og bruken av kulturhuset. Noen mente at kulturhuset tenkte for smalt og at man hadde lukket det for publikumstrekkere. Kjente norske artister gikk ut og sa at man hadde lukket kulturhuset i Hamar.

Gloppen på den tiden var rådgiver for Hamarregionen Utvikling, og hadde vært en av søkerne til å lede kulturhuset. Han ble spurt om å overta driften og fikk to dager på seg på å stille i ny jobb.

– Hvordan var det å komme hit under slike forhold?

– Det var brutalt å vite at det mennesket du skal overta for er alvorlig syk, at en stab plutselig skal forholde seg til en annen leder og at du samtidig skal overta ledelsen av en nyinvestering på 700 millioner kroner. Samtidig har jeg ikke gjort noe annet enn kulturledelse siden jeg var 25 år, så, ja, jeg var klar til å ta det ansvaret.

Gloppen har en lang CV. Han har blant annet ledet han folkefest-delen av OL på Lillehammer i 1994 og den store feiringen av Bergen som kulturhovedstad i 2000. Lokalt er han kanskje mest kjent for å ledet TV-produksjonsselskapet Fabelaktiv i en periode.

Ny filosofi

– Hva slags filosofi brakte du inn i huset?

– Jeg var i tvil om kulturhuset skulle ha en kunstnerisk profil i møte med publikum. Vi måtte heller ha et program som møter publikum. Vi kan ikke måle tilfredshet eller mangelen på tilfredshet på noe annet enn billettsalget. Og med det varierte programmet vi har presentert denne høsten så har det gått... utrolig bra, sier Gloppen og smiler.

– Det er mye som er utsolgt, og folk har måttet venne seg til å være raskere til å bestille billetter. Det nytter ikke å ha treg nettlinje, sier Gloppen og smiler.

– Og nå må vi til stadighet legge til rette for dobbeltforestillinger, som igjen blir utsolgt. Men samtidig må vi passe oss slik at vi ikke blir en mastodont som sluker til oss alt av kultur i regionen. Det skal være mulig for andre å holde konserter og kulturarrangementer. Der må vi ha litt «fingerspitzgefühl» når programmet settes opp.

Stolt

Gloppen mener hamarsingene har blitt enda mer stolte av giganten på Stortorget etter hvert som tiden har skredet fram.

– Helt uavhengig av hva som skjer i Kirsten Flagstad-salen (red.anm. den største salen inne i Hamar kulturhus) så er det totaliteten av hva som skjer inne i dette huset som imponerer meg. Gjennom høsten har Teater Innlandet befestet seg som Innlandets scene nummer en, og lager nå produksjoner som eksporteres til Oslo og andre kulturhus rundt omkring i landet. Biblioteket trekker utrolig mye folk - både under arrangementer og i hverdagen. Under Star Wars-premierehelgen var det fullt i alle saler i kinoen.

– I toppetasjen ligger hjertet av kulturhuset, alle øvingssalene. Det er det mest verdifulle vi har. Den aktiviteten som foregår her danner framtidig kulturvekst i regionen.