Syr sammen historisk forestilling

Symaskinspesialist Tore Nohr er hentet ut av pensjonisttilværelsen for å sette symaskinene fra starten av 1920-tallet i stand.

DEL

Klikk på bildekarusellen over for å se flere motiv.

– Jeg har litt annen hudfarge nå enn dere på Hedmarken. Forrige uke satt jeg på Bali, sier Tore Nohr og ler.

Der hadde den tidligere symaskinspesialisten vært siden i januar. Men nå har han kommet hjem for å hjelpe til med noen av de mest viktige rekvisittene i forestillingen «Rød tråd», som tar for seg dannelsen av Hamars første kvinnelige fagforening, Syerskenes Forening.

Rustne skruer

I «Rød tråd» fortelles blant annet historien rundt Kristine Andreassen, som fikk jobb i Sterud Systue da hun flyttet til Hamar i 1913.

– Du kan si at forestillingen hang i en tynn tråd, men vi fikk i siste liten på plass finansiering av stykket. Nå er det mange som legger ned en formidabel innsats slik at det er klart til premieren 1. mai, sier Toril Nybrott som leder prosjektet sammen med Kirsti Hougen.

Stykket settes opp inne i Røhnesalen. Det blir med andre ord autentiske omgivelser, for det var her syerskene til Sterud-butikken i Hamar holdt til.

Nylig åpnet man en utstilling i lokalene, som viser flere originalgjenstander fra Sterud-perioden. Den blir stående til etter at stykket har blitt vist for befolkningen.

Det er mye som skal være på plass før premieren. Man jobber med å sy kjoler og man har sågar hentet inn den pensjonerte statsarkivaren, Per-Øivind Sandberg, som konsulent for å sikre at det som presenteres er mest mulig historisk korrekt.

Og det er her Tore Nohr også spiller en viktig rolle. Han skal sørge for at de gamle mekaniske Singer-maskinene på scenen fungerer. De er av merket Singer, mekaniske og pedaldrevet.

– De er rustne etter å ha stått rolig i femti år. Skruene er vanskelige å få opp, men jeg har noe verktøy i verkstedet mitt på Domkrikeodden som skal løse problemene. Det viktigste er at skreddermaskinene beveger seg under stykket.

Nohr har drevet med salg av symaskiner siden 1970. Mange husker syforretningen Ellens Stoff og Gardiner i Hamar, som Tore drev sammen med kona Ellen.

Tekstil-region

– Hvorfor ble Hamar en så viktig by når det gjaldt tekstiler?

– Det var her man så muligheten til å tjene penger på å sy klær, og i Brumunddal og i Hamar var det mange konfeksjonsfabrikker før Østen tok over. Også hadde vi jo svært dyktige folk i byen innen konfeksjon, som Erling Vold, forteller Nohr.

Nohr startet med å selge symaskiner etter å ha flyttet fra Elverum til Tynset. I 16 år knakket han på dører i hele østlige Hedmark, før han og kona kom til Hamar.

– Det var godt å komme til Hamar, for her var det så mange folk som var interessert i å sy at de kom i stedet til meg, sier Nohr og smiler.

Han anslår at han har solgt rundt 10.000 symaskiner gjennom sin yrkeskarriere. Og han har mange morsomme historier å se tilbake på.

– Jeg banket på en dør i Stor-Elvdal. Her bodde det en familie som ikke ville kjøpe noen symaskin, men de ville at jeg skulle se på en gammel Husqvarna som sto i huset som trengte litt service. Jeg reparerte den, og sa at jeg ikke skulle ha noe for jobben. Da ville de isteden ha meg på middag. Jeg takket ja til maten, og under måltidet snakket vi naturlig nok om symaskiner. Midtveis så ble de så fascinert av å høre om hva de moderne symaskinene kunne gjøre, at de kjøpte en ny maskin, sier Nohr og smiler.

Gamle symaskiner har også ført han til Malawi. To ganger.

– En kamerat fra Burundi, bosatt i Elverum, ville kjøpe gamle maskiner til en yrkesskole som skulle bygges i Malawi. Det endte med at jeg ordnet maskiner gratis og reiste ned for å hjelpe til med installasjon og opplæring.

– Når du har lært det et yrke, så er det greit å gi litt tilbake til de som kommer etter deg, sier 73-åringen.

Fire forestillinger

I et hjørne driver Olav Bakke med en maskin. Han skal spille Olaus Sterud i stykket:

– Jeg er ikke flink til å sy, men det var vel kanskje ikke Sterud flink til heller, sier Bakke.

– I vårt stykke skal Olaus komme innom av og til for å prøve å holde orden på sydamene. Det blir ingen lett oppgave, sier Nybrott.

«Rød tråd» har altså premiere på selveste 1. mai. Ellers blir det forestillinger 2. og 3. mai (to forestillinger). Totalt fire forestillinger.

På scenen står seks hovedskuespillere pluss folk i biroller. Alle roller er nå bekledd, med unntak av en avisgutt.

Svein Gundersen er regissør.

Artikkeltags