– Kom og se hva UKM er for noe

HYGGE: Hyggelig stemning under UKM-mentorkvelden i Hamar kulturhus i februar.

HYGGE: Hyggelig stemning under UKM-mentorkvelden i Hamar kulturhus i februar. Foto:

– UKM er det ungdom vil at det skal være, sier kulturprodusent Truls Pedersen. Lørdag viser ungdom seg fram i Hamar kulturhus.

DEL

Tidligere het arrangementet Ungdommens Kulturmønstring. Nå står de tre bokstavene UKM for Ung Kultur Møtes. Med det håper man at arrangementet blir bredere.

– Stor bredde

Rundt omkring i Norge møtes ungdom for å skape et vell av kulturelle opplevelser.

– Man viser fram kulturuttrykk i alle sjangere. Det høres kanskje tungt ut, men for ungdommen dreier det seg rett og slett å vise fram det man interesserer seg for. Det er ikke verre enn som så, sier Truls Pedersen i Hamar kommune.

– Bredden er stor. Man kan uttrykke seg i alt fra teater og sang til mat og markedsføring. Det handler om å uttrykke seg, skyter Andrea Jervidalo Jensen hos Hamar kulturhus inn.

– Og bare det å uttrykke seg er lærerikt i selg selv, og en liten del av selve prosessen. Å møtes og bli inspirert av andre som uttrykker seg er vel så viktig, sier Pedersen.

– UKM er en felles arena, der vi forsøker å koble sammen ungdom på tvers av alder og interesser. Og der tenker jeg at UKM kan være et slags minste felles multiplum.

Nylig ble en såkalt mentorkveld avviklet. Her møttes 15 ungdommer i kulturhuset for å samtale og planlegge i forkant av årets UKM-arrangement. De som ønsket hjelp til sang, dans, instrument eller tips om å møte publikum, fikk verdifull hjelp av profesjonelle mentorer.

– Men å oppleve det som skjedde rundt kveldsmaten, som vi inntok sammen, var virkelig fascinerende. Her satt 19-åringer og snakket på likefot med 14-åringer, selv om de hadde vidt forskjellige interesser. Sterkt å overvære, sier Pedersen.

Dette skjer

Lørdag 2. mars skjer selve mønstringen i Hamar.

– Jeg håper så mange som mulig tar turen og ser hva dette går ut på. Jeg skulle ønske at det myldret av foreldre, lærere, ledere for lag og foreninger og andre kommer til kulturhuset. Det er virkelig et spenn i hva som skal presenteres i år. Og det er helt gratis, lokker Pedersen.

Dette skjer under mønstringen i Hamar.

Det er 4 utstillinger og 10 innslag på scenen, som presenteres av 20 deltakere. Foto og bildekunst i kulturhusfoajeen. Inne i Kirsten Flagstad-saken blir det dans, teaterinnslag, sang og musikk. Og hele tre konferansierer.

Utstillingene åpner klokka 14:30. Forestillingen i Kirsten Flagstad-salen starter klokka 15.

Det plukkes ut innslag som går videre til fylkesfinalen i Flisa mellom 24. og 26 april.

Og vinnerne av fylkesfinalen kan gå til selve UKM-festivalen i Trondheim i juni.

Artikkeltags