Video- og fotokunst i Kunstbanken

FØR OLJEN: Hvordan levde vi før oljen kom til Norge? Fotografen Terje Abusdal forsøker å gi svaret.

FØR OLJEN: Hvordan levde vi før oljen kom til Norge? Fotografen Terje Abusdal forsøker å gi svaret. Foto:

Videokunstneren Emilija Škarnulytė og fotografen Terje Abusdal åpner utstilling lørdag.

DEL

Den litauiske filmskaperen Emilja Škarnulytės filmer består av en serie politiske visjoner hvor hun utforsker virkeligheten med en poetisk tilnærming. tilnærming.

Hennes siste film, Mirror Matter (2017), er en fiktiv visuell meditasjon over moderne vitenskap og dens evne til å gjenskape universets opphav. I Sirenomelia (2017) undersøker en kvinne født med såkalt havfruesyndrom, en nedlagt arktisk marine- og ubåtbase. Filmen har et lydspor med overført hvit støy, og kan karakteriseres som et kosmisk portrett av en av menneskehetens eldste myter. Aldona (2015) er en gripende film om Emilijas bestemor som ble blind etter Tjernobyl-ulykka i 1986.

Terje Abusdal viser fotoprosjektet Radius 500 meter. Abusdal & Abusdal. Hva var det egentlig vi levde av før oljen? Terje Abusdal (1978) tar utgangspunkt i fotoarkivet til bestefaren Åsmund Abusdal, men motivene kunne ha vært fra hvor som helst i bygde-Norge. Prosjektet er et historisk dokument over lokalsamfunn på 1970- og 80-tallet, skildret gjennom en serie personlige bilder fra Setesdal. Fotografiene formidler små hverdagsglimt fanget i ei tid da oljerikdommen ennå ikke hadde rukket å komme i land fra Nordsjøen. Vitnesbyrd fra perioden som markerte slutten for etterkrigstidens sosialdemokratiske modell, før omstilling og nyliberalisme gjorde seg gjeldende.

Artikkeltags