Det blir altså Internasjonal Uke mellom 15. og 24. oktober i Hamar.

– Denne gjengen har tatt fatt i arrangementet som Hamar kommune tidligere har vært primus motor for. Nå hadde de ikke ressurser til å gå inn i dette fra kulturkontoret side, og da samlet vi oss for å få det til allikevel. Og vi mener at vi har laget kanskje det beste programmet noensinne, sier Svein Ørsnes fra Vennskapsbyforeningen Hamar Kahn Younis.

– Det var en slik entusiasme at jeg tror vi har fått til et bredere program enn man har sett tidligere. Vi har snart 40 programposter. Det spenner alt fra bokbad med Odd Karsten Tveit til vuggesang fra mange land og seminar på høgskolen. Og vi forsøker å løfte fram mye av det internasjonale arbeider som gjøres i Hamar hele året, som ikke er et spesielt arrangement: Da tenker jeg på steder som Café Uno, kanskje den mest internasjonale kafeen i Hamar. De bidrar med en danseforestilling. Også er jo Refugees Welcome To Hamar med og ikke minst kirken, sier Ørsnes.

– Hva var det beste argumentet for å opprettholde arrangementet, også etter at kommunen ikke ble med videre?

– Hamar er en internasjonal kommune. Det bor jo så mange nasjonaliteter her. Og derfor er det avgjørende at dette blir løftet fram som en del av integreringsarbeidet. Internasjonale Hamar er også mye mer enn et nord-sør-perspektiv; det er finsk, det er polsk, det er tysk, det er svensk ... Vi har gått bredt ut. For eksempel presenterer Rolf Jacobsens Venner «Rolf Jacobsen på engelsk». Og i vuggesang fra mange land er svensker og dansker også med. Bredden er viktig.

Og neste år lover Ørsnes at uka det skal treffe enda bredere:

– Neste år skal vi ha med oss næringslivet også. Det ble litt kort tid i år, men det er viktig å få med også de. For vi har et internasjonalt nærings- og utviklingsmiljø i Hamar.

Her er programmet:

Åpning av Internasjonale Hamar i Kulturhuset, lørdag 15/10

12:00 – Galleriet: Utstillingsåpning – Hva spiser verden (Nobels Fredssenter)
I denne fotoutstillingen kan du se hva familier over hele verden spiser i løpet av én uke.

13:00 – Biblioteket: Vennskapsbyer, Europaengasjement (Hamar kommune
Åpning ved varaordfører Knut Fangberget. Utstillingen står fram til FN-dagen 24. oktober.

13:30-14:00 – Parade med festdrakter og dragedans (PalKom, Hamar læringssenter, Refugees welcome to Hamar, og Organisasjon for Vietnamesisk Kunst og Kultur i Hedmark) Representanter fra noen av de over hundre nasjonalitetene som bor i Hamar.

14:00-17:00 – Foajeen: International Mix party
Studentene ved høgskolen inviterer på mat fra mange land.

16:30-17:00 & 17:00-17:30 – Foajéen: Kurs – Arabiske håndtrommer (Stoppested Verden og Samspill)
Minikurs i arabiske håndtrommer med musikeren Safaa al-Saadi. Åpent for alle.

17:30-19:30 – Foajeen: Åpen Scene (Stoppested Verden)
Om du skriver dikt, synger, spiller et instrument, trikser med ball eller andre ting – her kan du vise det foran et publikum som heier!

20:00-21:30 – Kirsten Flagstad-salen: Konsert med Farmers Market
Norges beste liveband med nikk til både progrock, sigøynertradisjoner, orkestermusikk, country, 70-talls filmmusikk og en god dose humor.

Søndag 16/10

Verdens matvaredag 15:00 – Tegneutstilling med tonefølge
Sted: Tante Gerda kafé Polske Gabriela Szymanska presenterer sine tegninger. Musikk ved Jaroslaw Radtkowski.

Mandag 17/10

10:00 – Oddmunds verden (Oddmund Mikkelsen)
Sted: Tante Gerda kafé Avistegninger fra den store verden. Utstillingen varer ut oktober måned.

11:30 – Vannpumper til Liberia
Sted: Metodistkirken (Grønnegata 62) Anne Ng Forster forteller om prosjektet i Liberia.

12:00-14:00 – Innsamling av historier fra hele verden (Forteller Kirsti Hougen) Sted: Hamar Bibliotek

19:00 – Bokbad på Hamar Bibliotek (Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet) Sted: Hamar Kulturhus, Klubbscene Rolf Jacobsen Ismatullah Barakzai, forfatter av boka Tøffe Tider, i samtale med "bademester" Torill Eide.

Tirsdag 18/10

08:30 – Bønn for FNs tusenårsmål (Hamar menighet)
Sted: Hamar Domkirke

10:00-15:00 – Seminar: Den langsiktige integrasjonen (Høgskolen og Hedmark fylkeskommune)
Sted: Høgskolen, Auditorium 2
Pga. servering ønskes årsmelding til kari.nes@hihm.no innen 12. oktober.

16:00 – Snakk med en polakk (Hamar dialekt- og mållag)
Sted: Tante Gerda kafé 18:00-21:00 – Åpent Hus på Sea Side (Ungdom for Hamar og Hamar kommune) Sted: Sea Side Internasjonal kunst, sport og spill. Ta gjerne med deg egne spill.

19:00 – TISA-forhandlingene (Nei til EU)
Sted: Tante Gerda kafé 20:00 – Rolf Jacobsen på engelsk (Rolf Jacobsens venneforening) Sted: Kulturkontoret i Røhnegården Onsdag 19/10

14:00-16:00 – Innsamling av historier fra hele verden (Forteller Kirsti Hougen) Sted: Hamar Bibliotek Har du en god fortelling fra ditt opprinnelige hjemland? Gi den til Kirsti, og hun vil fortelle den videre!

18:00-20:00 – Språkkafé (Hamar Frivilligsentral og Hedmark Røde Kors)
Sted: Hedmark Røde Kors (Holsetgt. 2) En møteplass der alle snakker norsk med hverandre. Målet er at alle skal ha det hyggelig og bli kjent med nye mennesker med ulik kulturbakgrunn.

19:00-21:00 – Internasjonal visekveld (Tante Gerdas viseklubb)
Sted: Tante Gerda kafé
Hit kommer Daina Molvika, latvisk komponist og kordirigent, med den latviske sanggruppa Laipa.

Torsdag 20/10

10:30-14:00 – Åpen dag hos Hamar læringssenter
Sted: Folkets Hus Kafé med internasjonale retter, kulturinnslag og loppemarked. Her vil publikum treffe folk fra hele verden. Inntekter av salget går til TV-aksjonen.

13:00 – Vuggesang fra flere land (PalKom og Refugees welcome to Hamar) Sted: Kulturhuset En møteplass for dem som vil høre eller formidle vuggesanger. Her er det plass til både foreldre, besteforeldre, onkler og tanter.

17:00-19:00 – Flerkulturell kafékveld (Redd Barna og Hamar Frivilligsentral) Sted: Hamar Frivilligsentral (Grønnegata 55) Redd Barna og Hamar Frivilligsentral inviterer dere som er bosatte flyktninger med barn til Flerkulturelle kafékvelder høsten 2016!

19:00 – Danseframvisning på Café UNO (PS: DANCE)
Sted: Café UNO Dansefremvisning med Therese Slob og gjengen fra PS: DANCE. Det vil gå på engelsk.

Lørdag 22/10

12:00-14:00 – Trommekurs for barn (Georg Kitogo og Hamar bibliotek)
Sted: Hamar Kulturhus, Klubbscene Rolf Jacobsen 14:00-16:00 – Bokbad: Salongen i Jerusalem v/Odd Karsten Tveit (PalKom og Vennskapsbyforeningen Hamar-Khan Younis)
Sted: Café Gravdahl Etter bokbadet: Miniseminar om Palestina.

20:00 – OD-konsert (David William med Band og Pink Fairy Armadillo)
Sted: Røhnesalen i Røhnegården Søndag 23/10 Årets TV-aksjon 11:00 – Gudstjeneste med internasjonalt preg (Den norske kirke)
Sted: Hamar Domkirke 15:00 – Alkoholfri fotballpub (KFUM/KFUK)
Sted: Ynglingen Mandag 24/10 FN-dagen 12:15-13:00 – Disarm! For a Climate of Peace (IKFF og studenter fra høgskolen) Sted: Høgskolen, Auditorium 3 Foredrag om fredskonferansen i Berlin.

17:00 – Historier fra hele verden (Forteller Kirsti Hougen)
Sted: Høgskolen, Auditorium 3 Kirsti Hougen framfører historier hun har samlet inn i løpet av uka.

18:00-20:00 – Visuelt kulturseminar (Mostafa Pourbayat og Høgskolen) Sted: Høgskolen, Auditorium 3 Globalisering og migrasjon som bakteppe for en bildeframvisning om kulturelle koder og sosiale kontekster fra ulike land og kulturer.

Hele uka

Kino: Havet brenner
Sted: Hamar Kino

Kunstutstilling: Entertwine (Kristina Daukintyte Aas og Karina Nøkleby) Sted: Kunstbanken Utstilling fra 3. september til 23. oktober.