Gå til sidens hovedinnhold

Spår sterk kinohøst i gullår

– Hamarsingene er virkelig glade i kinoen, og i høst får vi lokal drahjelp av Anders Baasmo Christensen og Henrik Martin Dahlsbakken, sier Hamar Kino-styreleder Tor Rullestad.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi har hatt noen fantastiske første måneder i år, og bedre skal det bli, sier styreleder Tor Rullestad og titter bort på kinosjef Espen Jørgensen.

De vet at på trappene står premierene av «Kongens nei» (23. september) og «Børning 2» (12. oktober). Og 11. september inntar «Snekker Andersen og julenissen» kinosalene.

– Filmer vi vet vil slå an lokalt, sier Rullestad.

Og det hjelper også på at Hamars egen filmregissør ser ut til å ha truffet planken med sin thriller «Cave». Filmen har fått svært gode kritikker.

Mange har spådd kinoens død: Da VHSen kom, da DVD kom, da BluRay og de store flatskjermene kom inn i hjemmene, da strømmefilm tok av

Tor Rullestad

Over snittet

I august var hele 16.366 mennesker innom en av de fem kinosalene i Hamar kino, opp 30 prosent sammenlignet med sammen måned i fjor.

Storfilmer som «Birkebeinerne» (7.942 besøkende), «Et helt halvt år» (7.794 besøkende), «Istid: På kollisjonskurs» (5,574 besøkende) og «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» (5.168 besøkende) har fått folk på Hedmarken til å trekke til kinoen slik at man må tilbake til starten av 90-tallet for å se noe lignende.

Etter åtte måneders drift viste tallene 122.584 besøkende.

– Vi kommer til å runde 200.000 besøk innen året er omme, og vi ligger an til å oppleve det beste kinoåret på 25 år, sier Rullestad og fortsetter:

– Mange har spådd kinoens død: Da VHSen kom, da DVD kom, da BluRay og de store flatskjermene kom inn i hjemmene, da strømmefilm tok av. Men folk liker å komme sammen for å se film. Det er i kinosalen man får de store opplevelsene først.

Det gir penger i kinokassa:

– Realiteten er at vi kommer til å omsette for 30 millioner kroner i år, og vil levere et overskudd på over to millioner kroner.

Sannsynligvis blir overskuddet større. I fjor ble det 2,2 millioner kroner. Mye ble pløyd tilbake i nyinvesteringer, men 800.000 kroner gikk tilbake til Hamar kommune. Dermed er kino god butikk for kommunen.

– Vi har brukt mye penger på å modernisere kinoen. Sal to og tre er nye, lyd og bilde har blitt digitalisert, vi har pusset opp foajeen og nå skal vi investere litt ekstra i lyden i sal én og gjøre noe med ventilasjonen der inne. Kanskje det viktigste grepet vi gjorde for å få kontroll på økonomien var å ta tilbake kioskdriften, opplyser Rullestad.

Hamar har 5,7 kinobesøk per innbygger. Snittet i Norge er 2,2, og det gjør Hamar-kinoen til landets tredje største per kapitla.

– Det er vanskelig å drive kino. Man må ta både kulturpolitiske og økonomiske hensyn. Man må vise god film og noen ganger smal film, samtidig er god økonomi viktig. Litt av en balansegang, sier Rullestad og smiler.

Opera og konserter

Kinosjef Jørgensen er stolt over at kinoen nå tas i bruk på flere områder.

Hamar kino startet med direkteoverføringer av store oppsettinger på The Metropolitan Opera i New York i HD-kvalitet.

– Det har slått an. Stemningen i salen her helt unik. Og nå setter vi i gang med en ny sesong! sier Jørgensen.

8. oktober settes Richard Wageners «Tristan und Isolde» opp, før Wolfgang Mozarts «Don Giovanni» vises 22. oktober. Operasesongen varer fram til mai, og da skal hele ti storslåtte operaforestillinger ha blitt vist for Hamar-publikummet.

Filmfestivalen «Hamarama» satte ny besøksrekord i år, med rundt 2.000 besøkende. Nå har kinoen ansatt en person i 20 prosent stilling for å ta seg av festivalen, som skal bli enda større og bedre neste år, ifølge Jørgensen.

– Også har vi noe jeg synes er fryktelig morsomt: Samarbeidet med Hamar Game Collective og spillmiljøet i Hamar, som vi har tatt inn i kinoen.

– Hvor går kinoen i Hamar i framtiden?

– Flerbruk av salene: Videoforelesninger, opplæring på store skjermer og konferanse. Strømming av konserter med store artister. Vi kommer nok dit, sier Jørgensen.

– Drømmen er en direktesendt konsert med Rolling Stones.