Skrev bok om å skrive bok

DEBUTANT: Frøydis Finstad Gundersen gir snart ut boka «Avsporet».

DEBUTANT: Frøydis Finstad Gundersen gir snart ut boka «Avsporet». Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hamarsingen Frøydis Finstad Gundersen debuterer i en alder av 48 år med den skjønnlitterære boka «Avsporet». Den handler om det å streve med å skrive.

DEL

– En drøm som går i oppfyllelse! sier en glad Frøydis Finstad Gundersen.

Om et par uker er boka «Avsporet» klar for utgivelse. Her kan man lese historien om tre personer som på hver sin måte sliter med det å skrive eller å formidle noe.

Hedda som sliter med å få hull på skrivingen. Hun søker på biblioteket, langs skiløypa og hos Marcel Proust, mesteren for de uendelig mange ordene og fascinerende metaforene, for å få det til å løsne.

Storebror Herman er frilansjournalist og sliter med å "angripe" Heddas skriverier. Og begge spør seg hvor godt – eller mindre godt – de kjenner hverandre.  Og moren Helene er pensjonert lærer og også opptatt av språk.

– Det er blitt en fortelling om litteratur, om samfunnet og om ensomhet, selv om ikke temaet ensomhet er en rød tråd i boka.

Gundersen selv sliter ikke med å skrive. Hun har vært sin egen redaktør og står bak det materielle innholdet og språkføringen. Forlaget Publica Bok mente at Hamar-kvinnen hadde levert et komplett manus.

Selv er hun blitt inspirert til å skrive flere bøker.

– Jeg er ingen ung debutant, men jeg har alltid vært glad i å skrive. Nå har jeg rigget meg slik i livet at jeg har mulighet til å bruke mer tid på skrivingen.

Gundersen oppvokst i Brumunddal, er jurist og har jobbet lenge med offentlig forvaltning i ulike sentrale og regionale etater, blant annet ett år i Brussel. I mange år bodde hun i Oslo, men flyttet tilbake til Hedmarken og Hamar i 2007.

Det siste året har hun viet tiden til skrivingen. Faren, som døde for snart 20 år siden, var glad i å male og tegne, og hans skisser har blitt omslaget på boken.

– Ja, det ligger nok noen kreative gener hos meg, sier hun og smiler.

– Og skrivingen?

– Jeg liker å lage tekster som er bra, som har et poeng. Bruker mye tid på søke informasjon og bakgrunnstoff på nettet.

– Gjennom livet har jeg har skrevet og skrevet fag, og noen noveller og tekster til tidsskrifter, men aldri ei hel bok. Jeg er lidenskapelig opptatt av språk generelt og elsker å leke med ord. Og det er spesielt morsomt når man toppen av det hele føler at man har en god historie å fortelle.

Artikkeltags