Derfor står Hamar sterkt som poesiby

TIL FESTIVALEN: Cecilie Løveid fikk kritikerprisen for «Vandreutstillinger».

TIL FESTIVALEN: Cecilie Løveid fikk kritikerprisen for «Vandreutstillinger». Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordisk poesifestival og Rolf Jacobsen-dagene i Hamar har vokst og blitt et viktig utstillingsvindu for nordisk poesi.

DEL

Torsdag er det nok en gang tid for Nordisk poesifestival og Rolf Jacobsen-dagene. Med publikumsrekord på 2.200 besøkende i fjor, mener daglig leder Hanne Lillebo at festivalen har fått en tyngde som legges merke til langt ut over landegrensene.

Hamar-festivalen er blitt et viktig møtepunkt for poeter fra hele Norden.

– Jeg opplever at vi har greid å få til en festival i løpet av de sist ti årene som har fått et godt renommé også utenfor Norge. Når vi kan ta kontakt med en forfatter av Göran Sonnevis format, med forespørsel om han vil bli festivalpoeten vår og komme til Hamar, og får ja, da betyr det at vi har fått til noe. Og poeter og litteraturforskere tar gladelig turen til Hamar under festivalen, sier Lillebo.

Apropos Sonnevi; her må Lillebo komme med en kjedelig nyhet:

-– Han måtte melde forfall, og vi har kastet oss rundt for å finne en erstatter til opplesningen han skulle hatt fredag kveld. I stedet blir det Cecilie Løveid som leser fra diktsamlingen «Vandreutstillinger», som hun har mottatt både Brageprisen og Kritikerprisen for. Hun skal også holde Rolf Jacobsen-forelesningen under festivalåpningen torsdag.

Programmet er så omfattende at det er vanskelig å gjengi på trykk. Et Google-søk og du er inne på nettsiden til festivalen, men Lillebo gleder seg til åpningen i Hamar Teater, hvor tre nordiske poeter, Andreas Pedersen fra Danmark, Jenny Tunedal fra Sverige og Øyvind Rimbereid fra Norge leser, og Hamars egen Fabrice Bligoud Vestad spiller Mozarts Sonate nr. 17 i B-dur på piano.

– Også har vi avslutningsarrangementet søndag kveld, som alltid blir godt besøk. I år skal vi feire Hans Børlis og Vidar Sandbecks 100-årsjubileer. Her vil Øivind Roos (piano, trekkspill); Tom S. Lund (gitar, sang) framføre viser av Sandbeck, mens vår konferansier Tore Stenersen vil snakke om Rolf Jacobsens tilknytning til de to jubilantene, sier Lillebo.

Lillebo er også fornøyd med programmet rettet mot barn og ungdom.

– Festivalen har et poesiverksted i Kunstbanken, «Inn i poesien», med ungdomsskoleelever fra Ajer, Børstad og Ener. Resultatet av verkstedet munner ut i et program hos Tante Gerda på fredag. Her er Arne Hugo Stølan programleder.

– I Hamar bibliotek vil det bli utstilling av dikt som er skrevet av Hamar-elever som har deltatt på poesiverksted i regi av Turnéorganisasjonen.

– Og: Vi har også et tilbud til de videregående skolene om å låne en forfatter. En dansk og flere norske forfattere besøker videregående-skolene Elverum, Stange, Storhamar og Hamar katedralskole før festivalen er over.

– Fredag har vi et tilbud til barnehagene om en musikalsk Knutsen og Ludvigsen-hyllest, «Juba Tuba», som også settes opp som en åpen forestilling lørdag i kulturhusets programserie «Lørdagsbarn».

Artikkeltags