Drømmer om å selge to tonn lutefisk

FISK I HUS: Første kasse med lutefisk er åpnet. «Lutefiskansvarlig» og kjøkkenmedarbeider Atle Hanum og kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen hos Stortorvet Gjestgiveri går ei travel tid i vente.

FISK I HUS: Første kasse med lutefisk er åpnet. «Lutefiskansvarlig» og kjøkkenmedarbeider Atle Hanum og kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen hos Stortorvet Gjestgiveri går ei travel tid i vente. Foto:

– Klarer vi å selge 2000 kilo med lutefisk? undrer kjøkkenmedarbeider Atle Hanum og kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen hos Stortorvet Gjestgiveri.

DEL

De første leveransene med lutefisk er kommet i hus den lille restauranten på toppen av Kirkebakken, Stortorvet Gjestgiveri. Kassene åpnes høytidelig og synet som møter kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen og hans medarbeider Atle Hanum, vekker entusiasme.

Fullbooket

– Det ryktes at kvaliteten på fisken er spesielt bra i år. Det kommer av at man hadde en såpass fin og lang sommer også på Værøy, der leverandøren vår tørker fisken. Godværet gjenspeiler seg i kvaliteten. Samtidig var det mye bedre fiske denne sesongen, og skreien ble oppfattet som veldig bra dette året, sier Brendemoen, og fortsetter:

– Har du bra råstoff så blir lutefisken enda bedre.

Første leveranse er på 340 kilo, i riktig tid til starten av lutefiskfestivalen onsdag.

– Vi håper å slå fjoråret. Da satte vi solid rekord og økte salget med 200 kilo fra året før. Vi endte opp med å selge 1.820 kilo lutefisk i løpet av de åtte ukene som vi solgte lutefiskmåltider.

– Det hadde vært utrolig artig å bikke to tonn i år.

Flaskehalsen er restauranten, som bare har 50 sitteplasser.

Selv om man har åpnet Schwenckes Vinkjeller som en avlastning, hvor det kun serveres rakfisk og lutefisk denne perioden, så har Brendemoen og hans medarbeidere kapasitetsproblemer.

Kjøkkensjef Brendemoen blar i bookingboka.

– Tirsdag fullt, onsdag fullt, torsdag fullt, fredag fullt og lørdag fullt ... En skal være heldig. Vi har noen enkelte ledige bord nå og da, men helgene framover er fullbookede. Det ringte ei og ville ha bord for 35 til fredag. Det hadde vi selvfølgelig ikke sjans å få til, sier Brendemoen.

Hemmelig vri

– Hva betyr denne perioden for deg personlig?

– Det kribler litt ekstra i magen når man bestiller første runde med lutfisk, for en synes selv at det ikke er lenge siden det var sommerferie. Når man er i gang så er det bare moro, og åtte uker får veldig fort.

– Som kokk er man opptatt av å ivareta tradisjoner. Folk har mye oppfatninger om lutefisk. Hva bør akkompagnere den på tallerkenen? Sirup, honning. sennep, hvit saus, hvit saus med sennep. Vi strekker oss langt for å gjøre folk fornøyde.

– Så hva mener du hører til?

– Vi har en litt hemmelig vri på det hele som gjør at jeg ikke vil snakke så mye om det. Men, det skal selvfølgelig være med ertestuing, laget på den gamle måten. Også er det viktig at baconet er av god kvalitet.

– Men vel så viktig er jo rammen rundt måltiden. Det skal være ekstra hyggelig å spise lutefisk.

Artikkeltags