Tørrfiskfusion og fine viner under Lutefiskfestivalen

NYSKAPENDE MIDDAG: Valuta-innehaver Hai Hang, olivenolje- og vinekspert Jørgen Lund og daglig leder av Lutefiskfestivalen, Oddvar Hemsøe. Foto: Jo E. Brenden

NYSKAPENDE MIDDAG: Valuta-innehaver Hai Hang, olivenolje- og vinekspert Jørgen Lund og daglig leder av Lutefiskfestivalen, Oddvar Hemsøe. Foto: Jo E. Brenden

Ti retter med utvannet tørrfisk og håndplukkede viner. Lutefiskfestivalen går nye veier for å lokke til seg yngre gjester.

DEL

– Deltakerne i Lutefiskfestivalen har vært «50 pluss». Vi må få yngre mennesker til å bruke festivalen, sier daglig leder Oddvar Hemsøe, som har kommet opp med en plan.

Årets kokk-finalist

Det er fra før av kjent at mesterkokken Øyvind Bøe Dalelv er blitt ny samarbeidspartner med Lutefiskfestivalen.

Han ble kåret til verdensmester i tapas i Spania i 2017.

– Som om HamKam skulle slå Barcelona på bortebane, sier Hemsøe om prestasjonen.

Til tross for sin unge alder (30) er Dalelv en svært merittert kokk. Og nylig ble han presentert som en av fem finalister i Årets kokk av Bocouse d' Or Norge.

Dalelv er også Norges ambassadør for tørrfisk.

Under Lutefiskfestivalen skal han, i samarbeid med Hai Hang, lage en helt spesiell kveld på Kafé Valuta Kulturhuset under vignetten «En fusionkveld med Øyvind og Hai».

– Jeg tror at dette blir årets middag som serveres i Hamar! Og det blir «one night only», sier Hemsøe.

– Folk flest er ikke klar over hvor fantastisk råvare som utvannet tørrfisk er. Man må forberede seg på å bli overrasket.

Det dekkes opp et langbord for 40 gjester, som må forhåndsbestille for å få plass.

Selve middagen skjer lørdag 2. november, siste kvelden i Lutefiskfestivalen.

– Vi skal lage ti retter, minst, med utvannet tørrfisk som råvare. Laget på en måte som vil appellere til nye målgrupper, lover Hai Hang.

Han har utviklet et vennskap til Dalelv.

– Han har en ydmykhet som fascinerer meg, samtidig som han besitter en vanvittig kunnskap. Jeg gleder meg virkelig til å utvikle retter og samarbeide med han, sier Hai.

Gode viner

Jørgen Lund er også med på opplegget. Han er olivenoljeekspert og vinimportør.

Hamarsingen er sertifisert olivenoljesmaker i Italia og er blant annet fast leverandør av oljer og viner til Michelin-kokken Bent Stiansen.

Han vil plukke ut viner som passer godt til de tørrfiskbaserte måltidene, og samtidig kanskje fortelle litt om vinene som kommer opp på bordet.

Lutefiskfestivalen avvikles i år mellom 30. oktober og 2. november.

Fusionkvelden på Kafé Valuta Kulturhuset er satt til festivalens siste dag, lørdag 2. november.

Artikkeltags