Elever laget restaurantkveld for å komme på matreise

GOD MAT : Kokk- og servitørelev Sondre Olafsen ved Storhamar videregående skole, håper å bli kokk.

GOD MAT : Kokk- og servitørelev Sondre Olafsen ved Storhamar videregående skole, håper å bli kokk. Foto:

Ti ungdommer i ungdomsbedriften Storhamar Kokk- og Servitørtjenester UB ville lage en egen åpen restaurantkveld fredag. De klarte å fylle restauranten.

DEL

– Vi startet ungdomsbedriften i høst fordi ville se hva vi kunne få til sammen, forteller elev Sondre Olafsen ved kokk- og servitørfag på Storhamar videregående skole.

Og nylig fikk de sammen med kontaktlærer ideen om å lage en egen restaurantkveld for lokalbefolkningen.

– Målet var å tjene nok penger til å komme oss på en tur i vår, forteller Olafsen.

Tar oppdrag

Tidligere i år har ungdomsbedriften påtatt seg oppdrag som matlaging og/eller servering ved jubileer og bryllup.

Under Idrettsgallaen fikk de være med og produsere mat til gjestene sammen med Hamar-kokken Hai Hang.

Da ble de involvert i produksjonen av Hamar-vaffelen HAVA i ulike varianter.

Noen laget mat, alle måtte legge opp og servere.

Til restaurantkvelden fredag hadde elevene lagt opp til en ambisiøs treretters meny.

Forretten: Terteskjell med torskestuing og grønnsaker. Hovedrett: Ølbrassert oksekjake med persillerotpure, glaserte grønnsaker, potet galette og en saus laget av brasseringsvæsken. Dessert: Sjokolademousse med hasselnøttebunn og jordbærsorbé.

– Vi prøvde å matche menyen til årsperioden i og med at vi har en vinterlig og kanskje litt tung varmrett. Også er vi inne i en fiskesesong, så da måtte vi få med fisk i forretten. Desserten er noe vi har lært oss under utplasseringer i ulike bedrifter, opplyser Olafsen.

Kontaktlærer Kim Krohn hyller elevene:

– Kjempebra initiativ og lærerikt. De må jo gjøre alt selv: Fra markedsføring og innhenting av tilbud fra leverandører til gjennomføring av selve kvelden. De har løst oppgaven veldig bra, selv om de i tillegg var opptatt med Idrettsgallaen. Det har gått tett i tett.

– Hva tenker du om menyen de har komponert?

– Litt retromeny, men spennende. Tøft gjort! sier Krohn.

Til København?

Med full restaurant så blir det tur:

– Hvor vi reiser er ikke satt ennå, men vi er nød til å reise et sted hvor det serveres god mat. Vi håper på en København-tur, sier Sondre Olafsen, som har ordnet seg praksisplass på den anerkjente Oslo-restauranten Statholdergaarden.

Lyst på å smake elevenes kokkekunster? Senere blir det en sjømatkveld i skoleregi. Koldtbord med sjømatretter.

Det er fredag ettermiddag noen få ledige plasser til restaurantkvelden i kveld, selv om det ved 13-tiden var nærmere 50 påmeldte.

Artikkeltags