Ber innbyggerne om miljøråd på nettet

TOK UNDERSØKELSEN: Ordfører Einar Busterud svarer på undersøkelsen.  Miljørådgiver Lise Dufseth ogTom Sagen følger med.

TOK UNDERSØKELSEN: Ordfører Einar Busterud svarer på undersøkelsen. Miljørådgiver Lise Dufseth ogTom Sagen følger med. Foto:

Hamar kommune skal redusere utslippene med 40 prosent innen 2030. Nå spør politikerne innbyggerne om råd om hvordan målet skal nås.

DEL

En nettundersøkelse er lagt ut Hamar kommunes nettside og markedsført i sosiale medier. Her bes innbyggerne om å hake av personlige miljøprioriteringer og komme med innspill om hvordan kommunen skal nå sine ambisiøse utslippsmål.

Stort engasjement

Ordfører Einar Busterud krysser på skjemaet på nettsiden:

– Kjøre mindre bil. Kaste mindre mat. Bruke mindre strøm i hjemmet. Spørre etter miljømerkede produkter i mat- og klesbutikken. Ha færre flyreiser.

Og han legger inn et forslag:

– Få industrien til å bruke mindre plast.

Politiker Tom Sagen (SV) og miljørådgiver i kommunen, Lise Dufseth, forteller om overraskende stor interesse for nettundersøkelsen.

– Den ble lagt ut rett før helgen. Vi har allerede fått inn 70 svar og mange gode innspill, forteller Dufseth.

For Sagen, som er saksordfører komité for plan-, miljø- og næring, og som skal jobbe med innbyggermedvirkning for Kommunedelplan for miljø og klima, er det viktig at flest mulig av innbyggerne sier sin mening.

– Vi må få vite hva slags forventninger befolkningen har til seg selv og til oss politikerne om hva vi kan gjøre. Jo raskere vi handler jo mindre vil man merke overgangen, sier Sagen, og legger til:

– Nå samler vi inn svar og ser om vi kan gjøre vedtak som vi kan følge opp videre.

Kutte i bilbruk

– Så hvor er det vi har noe å hente?

– E6en går gjennom Hamar, og den får vi ikke noe å gjøre med. Også har vi forbrenningsanlegget på Trehørningen som står for en del utslipp, som virker negativt for Hamar isolert sett men løser utfordringer fro hele kommunen. De innspillene som er levert så langt går mye på transport, sier Busterud.

– Jeg kjører rundt i en 20 år gammel Pajero, og har innsett at man kommer seg ikke rundt i store deler av Hamar uten bil. Men, i sentrum er det mye raskere å bruke sykkel enn bil. Mye kan gjøres ved at innbyggerne unngår å bruke bil på de korte turene, sier Busterud.

– Skal vi kutte bilen?

– Selv om jeg er SV-politiker, så er det urealistisk og ufornuftig å kvitte seg med bilen i en kommune som Hamar. Ting er ikke svart-hvitt og en må bruke bilen der det er riktig. I øvre del av Vang vil det sannsynligvis være mest hensiktsmessig å bruke bilen som transportmiddel inntil et visst punkt. Men de som bor sentralt i byen bør bruke bilen mye mindre, sier Sagen.

Uansett: Ballen spilt over til innbyggerne:

– Vi kjører undersøkelsen de neste to ukene, men vi ser allerede at det kommer til å bli et godt engasjement. For folk er opptatt av miljøet, sier Dufseth.

Artikkeltags