Elvsholmen-haugen fortsatt et mysterium

GIR IKKE OPP: Hans Erik Stadshaug, Knut Ståle Hauge og arkeolog Ove Holseng vil fortsatt ha svar på hva som skjuiler seg under haugen på Elvsholmen.

GIR IKKE OPP: Hans Erik Stadshaug, Knut Ståle Hauge og arkeolog Ove Holseng vil fortsatt ha svar på hva som skjuiler seg under haugen på Elvsholmen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I oktober skannet man haugen på Elvsholmen på jakt etter en vikinggrav eller et vikingskip. Svarene som nå er kommet skaper forvirring.

DEL

Les også: Nå skannes Elvsholmen etter et vikingskip

– Resultatene vi har fått av undersøkelsene er usikre, konstaterer arkeolog Ove Holseng fra Hedmark fylkeskommune.

Laget kart

Førsteamanuensis Knut Ståle Hauge samlet sammen med Hans Erik Stadshaug inn penger til å få representanter fra NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) til Hamar i oktober. De kom med georadar og laser for å undersøke området på Elvsholmen. For Hauge er overbevist om at det ligger et vikingskip inne i den 5.000 kubikkmeter store haugen på området.

Mange har også hevdet at det er en gammel vikinggravplass.

Og en innsamlingsaksjon ga 300.000 kroner som skulle finne svarene.

Nå er resultatene analysert i Oslo og i Østerrike. Tilbake kom det en rapport med et tolkningskart.

– Det vi ser på tolkningskartet er steiner. NIKU mente at de skulle klare å skanne fire meter ned i bakken. Men de klarte bare to. Årsaken til det kan være at man støtte på leire som gjorde forholdene vanskeligere, sier Hauge.

– Og man kan ikke med sikkerhet si om denne haugen er lagt opp av mennesker eller ikke. Vi kan heller ikke utelukke at dette bare er toppen av en større røys. Om det er en gravhaug, en tinghaug eller er noe annet, vet vi altså ikke, sier Holseng.

Også er det en ny opplysning som har skapt usikkerhet. Hauge i ettertid fått høre av datteren av en meieridirektør at da man i 1954 ville bygge en direktørbolig på Elvsholmen.

Tanken var at de ville ha huset bygget på toppen av hagen.

– Man begynte å grave, så oppdaget de at dette ikke var en vanlig haug, og til slutt måtte man legge huset lenger ned på området, forteller Hauge.

– Mer spennende

– Jeg mener at disse funnene bare gjør det hele mer mystisk og spennende. Hvis man ryddet stein, hvorfor ble ikke de bare kastet ut i Mjøsa, istedenfor å bli båret opp på en topp? undrer Hauge.

– Så hva nå?

– Vi gir oss ikke. Nå håper vi på å få en kjerneboring ut fra tolkningskartet. Klarer vi å få gjennomført to-tre kjerneboringer ned til seks meter, så vil man kanskje få flere svar, sier Hauge.

– Vi har igjen penger, og vi kan få flere sponsorer på banen for videre undersøkelser. Å samle inn penger til dette var veldig lett, for det er en veldig stor interesse for haugen, opplyser Stadshaug.

– Drømmen er boring og at man etter hvert støter på litt eiketre etter et vikingskip, som jeg mener ligger der nede, sier Hauge og smiler.

Men når man begynner å snakke om boring så må de arkeologiske myndighetene på banen. Da kreves det en helt annen søkeprosess for å få godkjenninger på plass.

– Men, det trenger ikke å ta så veldig lang tid, sier arkeolog Ove Holseng.

Artikkeltags