Hamar-bedrift reddet Brøndbos familiebedrift

KONTROLLROM: Daglig leder Ståle Solberg sammen med skiftleder Bjørn Hoff i kontrollrommet til Onsite Security.

KONTROLLROM: Daglig leder Ståle Solberg sammen med skiftleder Bjørn Hoff i kontrollrommet til Onsite Security. Foto:

Ved hjelp av ny teknologi reddet Hamar-bedriften Onsite Security Bjarne Brøndbos bedrift, Namdal Bilopphuggeri, fra å bli totalskadet i brann.

DEL

– Bjarnes bedrift hadde nok gått tapt hadde det ikke vært for våre systemer, sier daglig leder Ståle Solberg hos gründerbedriften Onsite Security i Hamar.

Tidlig slukking

Natt til fredag oppsto en brann i Bjarnes Brøndbos bilopphoggeri i Overhalla i Trøndelag.

De har installert et nyutviklet system som foretar digital overvåking 24 timer i døgnet.

– Vi er «synske», sier Solberg, og forteller om bedriftskonseptet som vekker oppsikt i hele landet.

SKJERMER: Bedriftene overvåkes ved hjelp av smarte kameraer. I Hamar kan man fange opp unormale hendelser.

SKJERMER: Bedriftene overvåkes ved hjelp av smarte kameraer. I Hamar kan man fange opp unormale hendelser. Foto:

I 2012 startet han og de andre to gründerne, Kjetil Kvinge og Jomar Thorsen, forskning på alarmsystemer som kan forutse brann og andre hendelser.

– Normalt så varsler et brannsystem brannvesenet når brannen har startet. Vi har laget et system med sensorer og termiske kameraer som varsler når det oppstår varmeutvikling.

– I kontrollrommet får vi opp bilder fra bedriften på en storskjerm, og da kan vi starte fjernslukking ved hjelp av styrbar vann- og skumkanon på et svært tidlig tidspunkt. Vi kan bedrive punktslukking lenge før brannvesenet dukker opp.

Og det er i de kritiske minuttene mellom branntilløpet og når brannvesenet ankommer plassen som Hamar-bedriften mener at de gjør en viktig jobb.

– Det kan være forskjellen på å tape alt eller å berge bedriften. Vi, og brannvesenet, mener at Brøndbos bilopphoggeri ble berget på grunn av systemene våre. Da snakker vi om arbeidsplasser for 18 mennesker, sier Solberg.

– Dramatisk

Det var Bjarne Brøndbos far som etablerte bilopphoggeriet, som nå eies av DDE-vokalisten:

– Det oppleves veldig dramatisk. Det som er meget heldig i en uheldig situasjon, er at vi har et overvåkingssystem koblet opp mot et vaktselskap. Uten det ville anlegget stått i full fyr, sa Brøndbo til NTB etter brannen.

Han tror en elektrisk feil var årsaken til brannen.

På Hamar har Onsite Security fått støtte fra Innovasjon Norge og er en inkubatorbedrift hos Klosser Innovasjon. Solberg er glad for deres bidrag med nettverk og kompetanse innen forretningsutvikling.

– Vi startet forskningen i 2012, men ble ikke operative før i fjor. I dag har vi en vaktsentral med døgnkontinuerlig drift. Vi er åtte ansatte med hovedkontor på Hamar og en liten avdeling i Trondheim, opplyser Ståle Solberg.

– Våre tjenester har fått et særlig fotfeste innen bedrifter som driver med gjenvinning.

I et rom står en ny Hamar-oppfinnelse, Onsite Security Smartbox.

– Denne ruller vi nå ut til entreprenører. Det er en boks med 360-graders kamera, som kan zoome og styres med joystick fra Hamar. Den kan lese bilskilt fra 110 meters hold. På boksen er det en høyttaler, slik at vi kan melde fra når uvedkommende tar seg inn i området. Det skjer automatisk når byggeplassen er stengt. Politiet varsles og kan få bilder på iPad i bilen mens de er på vei.

– Også handler det å tette tidsgapet under kritiske hendelser.

Artikkeltags