Feiret ti år med Home-Start

FOREDRAG: Birgit Valla holdt foredrag om krevende barn og en stadig mer krevende foreldrerolle.

FOREDRAG: Birgit Valla holdt foredrag om krevende barn og en stadig mer krevende foreldrerolle. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Home-Start Hamar har i ti år hjulpet familier som trenger litt ekstra støtte. Det ble markert skikkelig på Frimurerlosjen mandag.

DEL

Home-Start Familiekontakten vært et tilbud til småbarnsfamilier som møter ulike utfordringer i Hamar.

Familiehjelp

– Dette er en familiestøtteprogram hvor familiekontakter besøker familier med minst ett barn under skolealder, ukentlig to til fire timer, forteller Linda Soløst i Home-Start Hamar.

I Hamar koordinerer Soløst og Eva Eidem tjenesten, der familier følges opp og der det stadig vekk blir holdt kurs og veiledning av de viktige familiekontaktene.

Alle mennesker med tid og overskudd kan bli familiekontakter, men må gå et forberedelskurs, levere politiattest og skrive under på en taushetserklæring.

HSF er en del av en stor engelsk organisasjon, og som nå finnes i 22 land.

I Norge kom den første HSF-tjenesten i 1995, men har vokst seg til 33 avdelinger. HSF skal supplere det offentlige hjelpeapparatet og skal by på frivillig hjelp og støtte i familiens eget hjem.

Valla-foredrag

I tillegg til hyllest av 35 frivillige familiekontakter, festtaler og bevertning bød man også på et spennende foredrag med psykolog og leder for Stangehjelpa, Birgit Valla.

Hennes budskap: «Barn er forskjellige».

– Da jeg fikk meg jobb som psykolog så skulle jeg jobbe med de «mest krevende barna». Jeg gjorde det som systemet krevde av meg: Diagnostiserte, satte inn tiltak og skrev barna ut til kommunen sin. Så begynte jeg å jobbe i Stange kommune, og det var så rart, for der traff jeg mange av disse barna igjen. Og de var ikke så annerledes som da jeg traff dem første gang, og de utfordringene de hadde var ikke borte. Jeg begynte å sette spørsmålstegn om det var riktig det vi hadde gjort, på lang sikt, sa Valla.

– Utfordringen er at man nå skal sette barna inn i en mal. Vi forsøker å få barna til å se like ut. I dagens samfunn blir du veldig sett, og det er veldig forventninger om å være en vellykket familie innenfor normalen. Er vi innafor eller ikke? Som foreldre blir vi raskt usikre på om barnet vårt er sånn som det skal være?

– Til og med ned i barnehagealder så er det blitt veldig mye kartlegging, finne ut om barn er «innenfor sirkelen» og om man bør sette inn tiltak. Det fører til at man får et veldig ekspertstyrt samfunn; en følelse at det er noen der oppe kan og vet best hvordan barn skal være. Istedenfor at man heller skal få til ting selv, slik man har gjort til enhver tid.

Artikkeltags